Logo Orange Flag Music 2023

Maxïmo Park – Stream of Life

Maxïmo Park - Stream of Life album cover

Eerder dit jaar schreef ik een stukje over het album Quicken the Heart van Maxïmo Park. Ik had natuurlijk ook wat kunnen schrijven over A Certain Trigger of Our Earthly Pleasures. Dat zijn albums waarmee deze Britse band immers succesvol werd. Maar met Quicken the Heart heb ik persoonlijk wat meer, vandaar. Dit jaar is de band helemaal terug in goede vorm met Stream of Life.

De eerste aantal albums van Maxïmo Park zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Daar hoor je een indie rock band in grootse vorm. Ook de rest van het oeuvre is meer dan de moeite waard om naar te luisteren, maar haalt naar mijn mening niet het niveau van de eerste albums. Dat geldt ook voor Stream of Life. Echter merk ik de afgelopen dagen dat ik er wel gewoon weer met veel plezier ernaar luister.

De songs op Stream of Life zitten wat dat betreft goed in elkaar en Maxïmo Park toont aan dat ze het nog steeds in hun vingers hebben. Wel moet je er wat meer moeite voor doen, de songs zijn wat minder catchy, maar als je goed en veel luistert naar dit album dan zal het zich prijsgeven. En wat je uiteindelijk overhoudt is gewoon weer een uitstekende plaat met een aantal sterke singles om live te brengen.

Frontman Paul Smith is de constante factor binnen Maxïmo Park. Hij geeft al vanaf het debuut A Certain Trigger alles wat hij heeft. Energiek zoals we van hem gewend zijn, ook op Stream of Life. Overigens heeft Paul Smith in het verleden een aantal solo albums uitgebracht, maar waren niet een heel groot succes. Maxïmo Park is toch echt de focus en heeft door de jaren heen een sterke naam opgebouwd.

Je hoort op Stream of Life de energie en bevlogenheid van Paul Smith. Dat is dus iets wat we gewend van hem zijn en dat toont hij ook tijdens optredens. Maxïmo Park is eigenlijk nog veel beter in het echt. De band staat gelukkig de komende tijd dan ook veel op het podium, zowel in Groot-Brittannië als de rest van Europa. Begin november te zien in Nederland. 

Stream of Life kan naar mijn mening niet tippen aan de eerste succesvolle albums van Maxïmo Park, maar wat verwacht je na zoveel lange jaren? De songs op dit nieuwe album klinken net even wat minder catchy, maar moet wel zeggen dat na een aantal keer luisteren ik het album ruim positief kan waarderen. Het niveau is uitstekend en de songs laten horen dat Maxïmo Park nog lang niet is uitgezongen. Op naar de volgende dan maar?

Interviews
Reporter EuroAmericana Chart
Showtime
Favorieten van het moment