Logo Orange Flag Music 2023

Bongewize Mabandla, “Ooit hoop ik een Grammy Award te winnen”

Bongewize Mabandla is een Zuid-Afrikaanse singer-songwriter en heeft in zijn land veel succes. Maar de afgelopen jaren is hij ook hard aan het werk om daarbuiten naam te maken. Zo worden zijn live-shows in Europa goed bezocht en krijgt hij veel positieve reacties. De muziek kenmerkt zich door originele, moderne, spirituele, dansbare en melancholische klanken. Toch weet Bongeziwe zijn muziek ook heel vrolijk te houden en is er voor iedereen wat te vinden. Let wel op dat de teksten worden gezongen in de Xhosa taal. Een prachtige taal, maar dat maakt het voor Europeanen en mensen uit andere werelddelen moeilijk om te verstaan waar Bongeziwe precies over zingt. Maar luister naar AmaXesha en je zult betoverd worden.

Ik sprak met Bongewize en vroeg hem onder andere naar waar hij op zijn nieuwe album over zingt, hoe precies de Zuid-Afrikaanse muziekindustrie voor te stellen en of hij nog dromen heeft als artiest.

Hoi Bongeziwe, dit jaar bracht je een nieuw album uit genaamd AmaXesha. Hoe zijn de reacties?
Het album wordt zeer positief ontvangen, veel mensen kunnen zich aan de muziek relateren. Ook moet ik opmerken dat met dit album ik dingen heb kunnen doen die ik altijd al hebben willen doen. Dit album is net even wat anders dan eerder werk. Het is een geweldig album geworden en ik ben er heel trots op.

Je hebt dit jaar een tour gedaan door Europa om het nieuwe album te promoten. Hoe was deze ervaring?
Ik ben al heel vaak in Europa geweest om op te treden en het is iedere keer weer geweldig om er te zijn. De reacties en enthousiasme tijdens de optredens zijn altijd geweldig om te zien. Dat verbaast mij wel een beetje, omdat ik in een andere taal zing. Mensen staan er echt open voor en people are touched door de emotionele kwaliteit van de liedjes. Alhoewel ze toch niet echt begrijpen wat ik zing. Ik probeer altijd voor een liedje wel in het Engels uit te leggen waar het precies overgaat.

Als artiest heb je behoorlijk succes in Zuid-Afrika. Was het altijd je droom om een artiest te worden en was het moeilijk om er een te worden?
Ja, ik heb al van jongs af aan de droom om gehad om een artiest te worden. Ik heb veel lange jaren hard moet werken om te staan waar ik nu sta. Het is gepaard gegaan met heel veel teleurstellingen en ups and downs. Maar ik ben trots op wat ik allemaal heb bereikt en het succes.

Je zingt in de Xhosa taal. Waar zing je precies over op AmaXesha?
Het gaat met name over relaties en verliefd zijn. Over de goede en donkere kanten van verliefd zijn. En hoe leef je met de mensen die het meeste van je houden en hoe iedere dag met ze te overleven. Dus over relaties, maar ook andere aspecten die bij relaties horen.

Bongewize Mabandla

Bij een van de nummers op AmaXesha geef je in het Engels kort aan dat je wat nerveus bent om het nummer binnen één take te doen. Was het moeilijk om dit album te produceren?
Tiago Correia-Paulo is de producer van het album en heeft geweldig werk gedaan. Bij dat specifieke nummer, Xesha (i), was ik gewoon een beetje nerveus en dat gaf ik dan ook bij hem aan. Het is een goed liedje geworden.

Als ik luister naar AmaXesha en je andere albums, dan word ik daar een soort van vrolijk van. Wil je dit gevoel overbrengen op je luisteraar?
Eerlijk gezegd hoor ik van mensen het tegenovergestelde. De muziek maakt de mensen juist verdrietig. Wat ik probeer te doen is mijzelf te uiten en ik probeer mensen te laten voelen wat er precies in mijn gedachten omgaat.

Ik ben niet bekend met de Zuid-Afrikaanse muziekindustrie. Kun je een beetje aangeven hoe mensen in jouw land muziek consumeren?
Zuid-Afrika is wat dat betreft heel erg bij de tijd. We hebben er de grootste platenlabels van de wereld zitten. Denk aan Sony en Universal. Het is echt een serieuze zaak om een artiest te zijn en niet makkelijk om een carrière te maken. Je kunt het zien als een professionele muziekindustrie met veel concurrentie. Er zijn een aantal artiesten met groot succes. Zo won Black Coffee uit Zuid-Afrika een Amerikaanse Grammy award. Wat betreft muziekconsumptie downloaden mensen muziek, maar luisteren ook gewoon naar streamingplatformen zoals Spotify. Mensen hebben veel interesse in muziek, ze komen met grote getallen naar optredens en willen verschillende muziekstijlen ervaren. Grote stadion shows zijn er bijna niet in Zuid-Afrika. Beyonce was recent in het land en zij kreeg een heel stadion vol.

Heb je als artiest nog dromen? Wat wil je nog bereiken in je muzikale carrière?
Ooit wil ik eens een Amerikaanse Grammy Award winnen. Het is echt een droom, want in Amerika horen mensen mijn muziek niet echt. Ik heb al heel veel gedaan wat ik hebben willen doen en het is tijd om wat groter te dromen.

Kunnen we je binnenkort nog verwachten in Nederland?
Ja, naar verwachting begin volgend jaar. Ik treed veel op in de grote Nederlandse steden en ik kom altijd graag naar jullie land toe. Het publiek is enthousiast en reageert heel goed op mijn muziek.

AmaXesha is nu te koop en op streamplatformen te beluisteren

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment