Logo Orange Flag Music 2023

Eljuri, “Ik ben behoorlijk enthousiast om mijn muziek voor het eerst naar Europa te brengen”

Cecilia Villar Eljuri werd geboren in Ecuador, maar groeide op in New York. Ze heeft Libanese en Spaanse ouders en is nu al zo’n 20 jaar artiest. Ze produceert een mix van rock, Latin en funk. Inmiddels is ze met Reflexion toe aan haar vijfde solo album waarmee ze een sociale boodschap aan haar luisteraar wil overbrengen. Een boodschap van hoop, compassie en veel liefde voor de aarde. Ook als individu kan je het verschil maken. Alhoewel Reflexion met name een plaat is met Spaanstalige nummers wil Eljuri met haar muziek iedereen in de wereld bereiken. Muziek brengt mensen dichterbij elkaar en heeft een helende factor.

Eljuri zal dit jaar voor het eerst met haar band naar Europa komen. Haar debuutshow is donderdag 6 april in Patronaat, Haarlem. Ik sprak Eljuri recent via Zoom waar ze onder andere vertelde over haar jeugd in New York, hoe ze is omgegaan met de pandemie, wat ze wil overbrengen met haar muziek en hoe enthousiast ze is om eindelijk na 20 jaar als muzikant voor het eerst naar Europa te komen.

Hoi Cecilia, allereerst de beste wensen voor 2023. Hoe goed of minder goed was vorig jaar voor jou?
Jij ook de beste wensen. 2022 was een jaar met hoge pieken en diepe dalen. Natuurlijk hadden we nog te maken met de pandemie, maar gelukkig heb ik een nieuw album kunnen uitbrengen en kon ik weer op tour gaan. Dat is altijd iets om enthousiast van te worden.

Je bent in Ecuador geboren maar bent opgegroeid in de Amerikaanse stad New York. Hoe heeft dat je gevormd en gemaakt tot wie je nu bent?
Het heeft mij immens gevormd en heeft een hele grote invloed gehad. Ik zie mijn jeugd als the study of music. New York was en is nog steeds de stad waar de beste muzikanten bij elkaar komen. Als je bijvoorbeeld reggae wilde leren dan kon je gewoon kijken hoe het moest want er waren genoeg voorbeelden. Ik studeerde muziektheorie en piano en had daarbij veel plezier. Zo leerde ik verschillende muziekstijlen van een grote diversiteit aan muzikanten. Deze diversiteit hoor je ook terug op mijn platen.

Was het in je jongere jaren eenvoudig om een fulltime muzikant te worden?
Aan het begin van mijn professionele carrière had ik verschillende baantjes die ik combineerde met mijn muziek. Vanaf het begin had ik altijd de intentie om originele muziek te produceren. In het begin van mijn muziek carrière zat ik vooral in bandjes en had ik enige moeite om rond te komen. Sinds ik als solo artiest ben begonnen in 2008 ben ik fulltime muzikant en heb ik alles op de rit.

Hoe ben je omgegaan de afgelopen jaren met de pandemie situatie?
In New York was het erg bar en boos. Veel infecties en problemen in de ziekenhuizen. Persoonlijk kon ik geen shows geven en niet repeteren. De pandemie heeft mij wel meer tijd gegeven om mijn nieuwe solo album Reflexion te schrijven. Dat is dan wel weer positief. Maar ik ben mij ook bewust van de rest van de wereld. Wat dat betreft leef ik met alle mensen mee en ben sociaal en maatschappelijk betrokken met onze aarde. Als een muzikant was ik heel dankbaar, maar als een mens maakte ik mij veel zorgen.

Heb je als artiest de afgelopen jaren ook andere manieren geprobeerd om je muziek naar de luisteraar te brengen?
Ja, ik heb af en toe wat livestreams gedaan via social media, maar mijn focus lag meer op het schrijven van het nieuwe album Reflexion. Livestreams vind ik niet echt hetzelfde als live shows. Desalniettemin was het een hele mooie mogelijkheid om de tijd te krijgen om mijn horizon te verbreden en mij volledig te concentreren op het produceren van nieuwe muziek. Ik was een stuk meer selectief over welke nummers op de plaat zouden moeten verschijnen. Daarnaast heb ik allerlei nieuwe instrumenten uitgeprobeerd. Er zat helemaal geen druk achter.

Je zingt op je albums een combinatie van Spaans en Engels. Wil je met je muziek een bepaalde boodschap overbrengen aan de luisteraar?
De boodschap die ik wil overbrengen aan mijn luisteraar met mijn platen heeft met name een maatschappelijk thema en zijn vaak universeel. Het gaat over bijvoorbeeld het redden van onze aarde en dat we daar ons bewust van moeten zijn. Maar een nummer zoals La Voz gaat dan weer over hoe je vanuit jezelf anderen kunt helpen met compassie. Ik vind dat wij als mens zijnde veel met elkaar gemeen hebben. Ik probeer mensen diep te laten nadenken over zichzelf en de wereld en dat je ook als individu een groot verschil in de wereld kunt maken. Maar ook wil ik meegeven dat muziek kan helen en ons goed kan laten voelen. Als ik shows geef probeer ik altijd uit te leggen waar de nummers overgaan.

Dus je focust je niet alleen op de Spaanse luisteraar, maar ook op de Engelse luisteraar?
Elke taal in de wereld. Zo trad ik op in bijvoorbeeld Montreal waar de meeste mensen Frans spreken. Ik probeer altijd van te voren in het Engels uit te leggen wat de boodschap is van mijn nummers. En als ik dan mensen na de show spreek is het ongelofelijk hoeveel mensen mijn boodschap delen. Ik heb gemerkt dat de meeste mensen die naar mijn shows komen een betere wereld willen.

Inmiddels ben je alweer 20 jaar een muzikant. Hoe blijft de inspiratie komen om nieuwe muziek te produceren?
Het komt bij mij heel natuurlijk. Ik groeide op met een moeder die componist was en sinds mijn vijfde schreef en componeerde ik al liedjes achter de piano. En eenmaal toen ik een akoestische gitaar in mijn handen kreeg was ik echt intensief bezig met muziek maken. Soms word ik wakker en besluit ik om een liedje te schrijven. Dan kan er iets ontstaan, maar het kan ook net zo goed niet gebeuren. Je kunt het een beetje zien als een discipline en als iets waar je hongerig naar bent om te doen. Soms komt het heel natuurlijk, maar soms komt het ook helemaal niet. Dat maakt liedjes schrijven zo mooi en vind ik één van de leukste dingen om te doen als muzikant.

Wat zijn de doelstellingen voor het nieuwe jaar?
We gaan dit nieuwe jaar weer volop toeren met het nieuwe album Reflexion. Afgelopen jaar hebben we al veel shows gegeven in Noord- en Zuid Amerika en dit jaar gaan we naar wat andere delen van Noord-Amerika en natuurlijk voor het eerst Europa. De reden waarom ik nooit naar Europa ben gegaan is omdat de Amerikanen mij best bezig hebben gehouden. En mijn grootste markt is Mexico vandaar dat Europa nog nooit eerder is gedaan. Ik vond het dit jaar dus hoog tijd om een tour te doen in jullie contreien. Overigens heb ik wel eens een solo show gedaan bij het Gibson Showroom Event in Londen.

Wat zijn je verwachtingen van de shows in Europa?
Ik ben behoorlijk enthousiast om eindelijk mijn muziek naar Europa te brengen. Veel mensen in mijn omgeving zeiden het al een tijdje dat ik naar Europa moest gaan en eindelijk is het zover. Mijn debuutshow is in Nederland, donderdag 6 april in Patronaat. Ik zal tijdens mijn Europese shows met name nummers van het nieuwe album Reflexion spelen, een combinatie van Engels en Spaanse liedjes dus. Graag zie ik jullie daar!

Reflexion is nu overal te beluisteren en Eljuri geeft donderdag 6 april 2023 een show in Patronaat, Haarlem.


Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment