Logo Orange Flag Music 2023

Interview Ian Noe, “Productie River Fools & Mountain Saints was blessing in disguise”

Ian Noe
Ian Noe - River Fools & Mountain Saints album cover

Ian Noe is een singer / songwriter uit Kentucky en bracht dit jaar zijn nieuwe plaat River Fools & Mountain Saints uit. Hij wordt vergeleken met grote artiesten zoals Bob Dylan en John Prine. Dat komt vooral door zijn verhalenvertelling en stemgeluid. Met debuut Between the Country (geproduceerd door Dave Cobb) brak hij door bij het grote publiek. Voor River Fools & Mountain Saints kreeg hij door de pandemie genoeg tijd om alles te perfectioneren. Dit album is een vervolg op zijn debuut met iets meer uptempo momenten en iets ander gebruik van instrumentatie. Ik sprak met Ian Noe over de Covid periode, zijn muziek en het toeren.

Hoi Ian, net hersteld van Covid, gaat het weer beter?
Ja, ik ben weer hersteld, maar het was rough. Heb er toch wel een aantal dagen erg veel last van gehad met veel hoofdpijn en erg beroerd voelen. Ik was overigens wel gewoon gevaccineerd.

Hoe was het leven voor je de afgelopen twee jaar met nagenoeg geen optredens?
Ook dit was erg rough. Over het gehele jaar 2021 heb ik maar twee optredens gegeven. Gelukkig kon ik veel van de tijd besteden aan mijn nieuwe plaat River Fools & Mountain Saints. Dat is waar ik eigenlijk de hele tijd aan gewerkt heb. Het heeft mij gezond en bezig gehouden.

Heb je echt de hele periode de focus gehad op nieuwe muziek produceren of had je ook andere afleidingen?
Ja, zo’n beetje wel. Ik was net klaar in Europa met shows toen de eerste besmettingen van Covid bekend werden gemaakt. Het doel was om in de States verder te gaan met de toer, maar dat ging niet door. Daarom begon ik te schrijven aan een nieuwe plaat. Ik heb overigens in deze periode een motor gekocht om naast muziek productie nog wat andere afleiding te hebben. Dit soort dingen houden je toch mentaal gezond.

Nieuwe plaat River Fools & Mountain Saints is pas je tweede plaat. Hoe ben je begonnen met je muziek carrière?
Ik begon met gitaar spelen zo rond mijn vijfde leeftijd en begon ook al heel vroeg met het schrijven van nummers. Ik word in mei 32 en in mijn tienerjaren en vroege twintiger jaren deed ik wat live shows, maar het was nooit heel serieus. Vijf jaar geleden begon ik pas echt serieus na te denken over een muziek carrière. Zo laat, omdat ik gewoonweg niet klaar was voor een carrière in de muziek. Ik had voordat ik begon in de muziek een data-entry job. Zo kreeg ik de mogelijkheid om gebruik te maken van e-mail adressen van platenlabels en publicisten. Ik stuurde per keer zo’n twee tot drie van mijn nummers naar deze adressen, maar kreeg nooit reactie. Vandaar dat het lang heeft geduurd voordat ik begon in de muziek. Uiteindelijk kreeg ik toch de overtuiging en het doorzettingsvermogen om mijn eerste stappen als artiest te maken.

Debuutplaat Between the Country kwam uit in 2019. Was het moeilijk om te beginnen?
Dat was niet heel moeilijk, omdat ik mijn hele leven toe heb gewerkt naar Between the Country. Mijn hele leven was ik al met muziek bezig en had tien van mijn beste nummers voor Between the Country al klaarliggen.

Wat was het verschil tussen het productie proces van Between the Country en River Fools & Mountain Saints?
Ik had duidelijk meer tijd voor het produceren van River Fools & Mountain Saints dan Between the Country. Producer Dave Cobb en ik produceerden Between the Country binnen zeven dagen. Voor River Fools & Mountain Saints kreeg ik maar liefst twee jaar de tijd voor productie! Dat deden we in blokken van drie tot vier dagen in de studio. Logischerwijs kwamen er veel nummers uit. Ik denk dat we in totaal zo’n 20 tot 25 nummers van deze sessies hebben. Je kunt het zien als een blessing in disguise, want ik kreeg genoeg tijd om tijdens het opnemen van de nummers van alles uit te proberen.

Gebruikte je voor River Fools & Mountain Saints andere instrumentatie?
Ja, absoluut. Op Between the Country hoorde je bijvoorbeeld orgels en lead-guitars, maar dat komt op deze nieuwe plaat veel meer naar voren. Ik heb voor River Fools & Mountain Saints geprobeerd om het allemaal wat grootser aan te pakken. Het is allemaal wat meer uptempo. Toch kan je dit album zien als een vervolg op Between the Country.

De teksten op je albums zijn rijk, boeiend en enorm interessant. Hoe krijg je inspiratie als je begint met het schrijven van de lyrics?
Ik denk na over een bepaalde situatie en als dat interessant genoeg is dan begin ik er over te schrijven. Zo gaat het nummer River Fool over een persoon in mijn omgeving die een eigen YouTube kanaal had. Hij was zo uniek en een excentriek karakter dat ik daar geïnspireerd door raakte om er een nummer over te schrijven. Het komt allemaal heel natuurlijk. Situaties waar in in terecht komt, mensen die ik ontmoet, etc. Alles wat er in mijn leven afspeelt zie ik als een inspiratie.

River Fools & Mountain Saints lijkt veel over de bergen te gaan. Hebben de bergen (“mountains”) iets speciaals voor jou?
Heel speciaal. Ik houd sowieso al om het woord “mountains” te gebruiken in mijn teksten. Het woord moest gewoon veel terugkomen op deze plaat. Ook omdat ik de titel River Fools & Mountain Saints al had voordat de nummers er waren. Ik groeide op in de bergen en is het voor mij vanzelfsprekend. Het was helemaal niet moeilijk voor mij om hier geïnspireerd door te raken.

Je wordt door critici en luisteraars veel vergeleken met Bob Dylan en John Prine. Wat vind je hiervan?
Is dit niet altijd het geval met jonge artiesten? Toen ik jonger was hield ik mij veel bezig met dit soort vergelijkingen. Ja, natuurlijk vind ik het nog steeds leuk om te horen. Ik word liever vergeleken met Bob Dylan of John Prine dan een artiest die bijna niemand kent.

Wat zijn je toekomstplannen? Wil je muziek blijven maken voor de rest van je leven?
Ja, ik wil muziek blijven maken voor de rest van mijn leven. Dit jaar komt alles weer opgang en kan ik weer optreden. Ik leef voor dit soort dingen en het is mijn doel in het leven. Zoveel mogelijk albums maken en mensen te laten genieten van mijn muziek. Hoe meer shows ik geef, hoe meer ik financiën ik heb voor de studio en uiteindelijk hoe meer albums ik kan produceren. Dat is waar mijn hele focus nu ligt.

Niet iedere Amerikaanse artiest vindt het interessant om in Europa shows te spelen. Jij kwam vóór de pandemie naar Europa en ook dit jaar in mei en juni staan shows in Europa op de planning. Heeft Europa iets speciaals voor jou?
Ik houd van optreden in Europa en begrijp niet waarom andere Amerikaanse artiesten dat niet vinden. Nooit geen last van een slecht publiek of andere slechte ervaringen. Of het Europese publiek anders is dan het Amerikaanse publiek? Het Europese publiek doet mij veel denken aan het publiek in Amerika. Als ik voor mijzelf spreek vind ik dat jullie altijd erg enthousiast zijn en de muziek intens waarderen. En dat geldt overal in Europa. Dit jaar wordt de vierde keer dat ik naar Europa komt voor wat shows. Elke keer als ik op het podium sta in bijvoorbeeld Paradiso geniet ik ervan en vind ik het geweldig.

River Fools & Mountain Saints is nu beschikbaar

vrijdag 3 juni – Paradiso Noord (Amsterdam)
zaterdag 4 juni – Ribs and Bluess 2022 (Raalte)
zondag 5 juni – Grenswerk (Venlo)
Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment