Logo Orange Flag Music 2023

Joel Shadbolt (L.A.B), “We willen met onze muziek liefde overbrengen”

De Nieuw-Zeelandse band L.A.B is binnen een aantal jaren tijd uitgegroeid tot een van de bekendste reggae bands van het land. In 2017 verscheen het eerste album en dit jaar zijn ze alweer toe aan hun zesde. De muziek van L.A.B kenmerkt zich als eilandmuziek met laidback grooves en zoete lyrics. Inmiddels weten deze Kiwi’s ook buiten Nieuw-Zeeland naam te maken en traden recent op in een uitverkocht Paradiso en O2 Forum in Londen. Ook maken ze indruk in andere delen van de wereld zoals Amerika.

Ik sprak frontman Joel Shadbolt onder andere over de hoge productiviteit van albums, wat voor invloed het succes heeft en wat we in de toekomst mogen verwachten.

Recent verscheen alweer L.A.B’s zesde album. Hoe speciaal is dit album voor jullie?
Ontzettend speciaal, we hebben er twee jaar hard aan gewerkt. Bij vorige albums hadden we een jaar de tijd genomen, maar dit keer besloten we het uit te breiden. Dat beetje extra tijd heeft het album echt goed gedaan. Ik vind het meer volwassen en de teksten worden steeds beter en beter. Ook de chemie tussen ons als bandleden wordt steeds sterker. We zijn heel trots op dit album en kijken er naar uit om het te presenteren aan het publiek. Exciting times.

In 2017 verscheen het eerste album en dit jaar zijn jullie alweer toe aan de zesde. Kan je uitleggen waar deze hoge productie aan albums vandaan komt?
Soms ontmoet je mensen in het leven en is er een bepaalde chemie. L.A.B is zo’n geval. Wanneer wij in de studio bij elkaar zijn dan gebeurt er iets. Ik kan niet goed uitleggen wat het precies is. De hele sfeer tijdens het opnemen van albums komt een soort vanuit het niets en gaat heel natuurlijk. Tuurlijk hebben we tijdens het creatieve aspect van albums produceren ook mindere momenten met elkaar, maar in de meeste gevallen gaat het allemaal heel goed. Het gaat allemaal bij L.A.B om de muziek en niets anders. We hebben een bepaalde state of mind waardoor we heel creatief zijn en heel veel songs kunnen schrijven binnen een relatief korte tijd. En het gaat naar mijn mening steeds beter en beter. Ik kijk dan ook uit naar het volgende hoofstuk van L.A.B en hoe het volgende album gaat zijn. We verbazen onszelf elke keer weer. Veel bands hebben moeite om een album in drie jaar op te nemen, maar we hebben chemie en zijn een soort van broederschap waardoor de songs blijven komen.

Hoe krijgen jullie de inspiratie om nieuwe liedjes te schrijven?
Het heeft met heel veel dingen te maken. Zoals waar we vandaan komen en naar welke muziek we luisteren. De inspiratie komt vooral als we niet samen zijn en ons eigen ding doen. Met name als we bij whanau (familie) zijn. Dat is iets wat ons veel energie en veel inspiratie geeft. Het gaat vervolgens om bij elkaar zijn in een ruimte en met elkaar jammen. Ik kan van tevoren thuis een aantal liedjes schrijven en naar de band brengen en Brad en Miharo kunnen hetzelfde doen. Als we in de studio met elkaar zitten en iemand komt met iets wat we tof vinden, dat is waar de magie begint.

Als mensen naar jullie muziek luisteren, willen jullie met de songs een bepaalde boodschap overbrengen?
Het is een gevoel ding. We hebben geen politieke boodschap, het is echt allemaal liefde wat we willen overbrengen. Ook moet het goed voelen voor ons voordat we beginnen met schrijven. Dat is iets wat muziek doet. Je kunt er niet bepaald je vinger opleggen wat muziek met je doet en wat voor gevoel het geeft. We willen de luisteraar laten voelen met bijvoorbeeld een mooie melodie, strakke bassline of gave grooves. Wanneer mensen naar onze shows komen willen we dat ze even de dagelijkse sleur vergeten en mooie tijd beleven.

Hoe belangrijk is muziek in jullie leven?
Het is enorm belangrijk voor ons. Ik ben opgegroeid met de country en blues muziek van mijn vader. En zo komen Brad en Stuart van een hele muzikale familie. Het zit echt in ons bloed en ik kan mij niet voorstellen een leven zonder muziek of in een band zijn.

L.A.B

Jullie hebbben met L.A.B veel succes. Hadden jullie dit verwacht en wat doet de bekendheid met jullie?
Het heeft zo z’n momenten. Natuurlijk is het geweldig om erkend te worden voor wat we doen. Maar het is ook heel dubbel. Er komt namelijk ook veel druk bij kijken. In Nieuw-Zeeland is het moeilijk om succes te hebben, want het vreemde is dat de mensen om je heen niet willen dat je succes hebt. Dat gevoel krijg je soms, vooral in de situatie waar wij ons in bevinden. Maar als band zorgen we ervoor dat we ons daar niet al teveel van aantrekken. De focus is muziek en het gaat erom wat ons er in eerste instantie heeft gebracht. Ons doel is om elk nieuw album weer geweldige songs te brengen en niet al teveel letten op wat er allemaal buiten gebeurt.

Hoe zit het met de muzikale cultuur in Nieuw-Zeeland, is dat heel anders dan in andere delen van de wereld?
De muziek uit Nieuw-Zeeland heeft een soort van island feel. Zo is reggae muziek heel groot in ons land en geeft je echt zomerse vibes. Maar het resoneert ook met veel andere delen van de wereld. Denk aan bands zoals Fat Freddy’s Drop of Katchafire, zij zijn hele succesvolle bands uit Nieuw-Zeeland en weten ook naam te maken in andere landen. Blijkbaar doet muziek uit Nieuw-Zeeland het heel goed over de hele wereld. Het is mooi om dat te zien en het geeft ons hoop als een band.

Jullie maken inmiddels naam buiten Nieuw-Zeeland. Hoe was de ervaring om in een uitverkocht Paradiso te spelen en andere uitverkochte zalen in Europa en Amerika?
Het is geweldig om te zien en te horen dat mensen aan de andere kant van de wereld je muziek kennen en meezingen. Heel bijzonder. Het is mooi dat de mensen in je thuisland je muziek kennen, maar het is nog mooier dat dit ook zo is in het buiteland en dat onze muziek in andere culturen ook succes heeft. De uitverkochte Paradiso show vind ik naar mijn mening een van onze beste shows, een van de hoogtepunten uit ons bestaan als een band. Het meeste publiek kwam uit Europa en er was een geweldige energie, beautiful.

Hoe reageert het publiek uit Europa op jullie muziek?
Het lijkt erop dat de Europeanen meer waardering hebben voor de kunst en niet meteen het succes van de band. Wanneer je bijvoorbeeld naar Amerika gaat draait het allemaal om de hype en dat we de meest succesvolle band van Nieuw-Zeeland zijn. Jullie Europeanen hebben veel meer interesse in de liedjes en het verhaal van hoe de band is ontstaan. Dat is awesome en geeft ons een goed gevoel. Tijdens het concert in Amsterdam zie je hoe het publiek je muziek op een heel ander niveau waardeert. Zo speelden we een onbekend b-kantje en het publiek bleef na afloop maar klappen. Geweldig om mee te maken.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten van L.A.B?
Natuurlijk meer nieuwe albums! Waarschijnlijk komt er in mei een deluxe versie van het zesde album uit. Heel veel luisteraars zijn heel enthousiast over de live versies van de band, dus vandaar dat we wat extra live versies uitbrengen. En natuurlijk gaan we binnenkort weer de studio in, maar op dit moment ligt de focus op het toeren van het zesde album. Er is binnenkort een Nieuw-Zeelandse tournee van een paar weken en in de planning staat volgend jaar een Europese tournee. Voor ons is het belangrijkste om de band bekend te laten worden in het buitenland. We zijn er heel enthousiast over en kunnen niet wachten om onze muziek nog bekender te laten worden in andere delen van de wereld.

L.A.B VI is nu te beluisteren op alle streamplatformen
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment