Logo Orange Flag Music 2023

Josienne Clarke, “Ik verleg mijn muzikale grenzen beetje bij beetje”

Josienne Clarke

In 2021 bracht folk artiest Josienne Clarke haar album A Small Unknowable Thing uit via eigen platenlabel Corduroy Punk Records. Het was haar eerste album zonder een platenlabel en het bracht haar een soort van bevrijding. Twee jaar later is ze terug met een nieuw album genaamd Onliness: Songs of Solitude and Singularity. Dit album bestaat uit allemaal liedjes van het verleden en zijn in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe liedjes geven Josienne Clarke een eigen, nieuw en zelfstandig gezicht.

Ik sprak Josienne Clarke via Zoom en sprak over haar nieuwe album Onliness, hoe haar ervaringen waren bij haar oude platenlabel en hoe ze de muziekindustrie van tegenwoordig ziet.

Hoi Josienne, je hebt recent een nieuw album uitgebracht genaamd Onliness. Het zijn oude liedjes in een nieuwe vorm. Hoe belangrijk was het voor jou om terug te gaan naar deze liedjes en ze opnieuw op te nemen?
Heel belangrijk. De masters van de liedjes waren van platenlabel Rough Trade. Dat betekent dat zij de liedjes in bezit hadden. En als ik deze liedjes opnieuw zelf zou opnemen kreeg ik ze weer in bezit. Ook ben ik inmiddels meer dan tien jaar actief als artiest en op een gegeven moment ga je anders kijken naar de liedjes. Het was het juiste moment om opnieuw terug te gaan naar deze liedjes en ze voorzien van een update.

In het verleden bracht je muziek uit onder het populaire platenlabel Rough Trade. Maar dat ging niet helemaal volgens plan. Wat was de reden waarom je niet tevreden was om muziek uit te brengen bij een platenlabel?
Het is iets waar veel mensen het niet over hebben, maar toch belangrijk is. Het platenlabel klaagde tijdens mijn eerste albums dat er niet genoeg sales waren. Omdat er weinig geld binnenkwam weigerde ze om meer geld te besteden aan marketing en promotie. Ik kreeg het gevoel dat ik niet goed genoeg was en voelde me als een soort mislukkeling, omdat mijn albums zo weinig verkochten.

Inmiddels breng je in eigen beheer muziek uit. Hoe ervaar je deze zelfstandigheid?
In alle eerlijkheid vind ik dit veel beter voor mijzelf. Alle beslissingen kan ik afstemmen op wat het liedje nodig heeft. Zo heb ik alle controle over zaken zoals hoe de liedjes worden vormgegeven en hoe de album cover wordt. Alles kan worden uitgebracht onder een samengestelde visie en dat past veel beter bij mij.

Josienne Clarke

Wat is je favoriete nummer van Onliness en waarom is dat?
Het is moeilijk, omdat het een soort van best of plaat is. Ik heb denk het meeste met het nummer Chicago, alhoewel deze nieuwe versie niet heel veel afwijkt van het origineel. Het nummer gaat over een Amerikaanse toer en een van de laatste shows was in Chicago. Het was zo’n show waar ik voor bijna niemand optrad. Je kunt er met twee manieren omgaan. Het kan op de moeilijke manier en jezelf vertellen dat het je eigen schuld is. Maar je kunt het ook rationaliseren en bedenken dat het feit is dat veel goede artistieke werk bijna geen geld oplevert.

En hoe anders is het nu sinds je de afgelopen jaren best wat populariteit geniet?
Mijn muzikale carrière is er altijd een geweest van 1+1+1. Mensen komen naar je optreden of luisteren naar je muziek en zij vertellen het weer door aan anderen. Het gaat niet langzamer of sneller dan dat. Je zult geen mensen verliezen. Het is als een klein vuurtje dat zich verspreidt en niet uitgaat.

Met je muziek weet je een eigen uniek geluid te creëren. Ben je van plan om deze stijl door te zetten met toekomstige albums?
Wat ik altijd doe met mijn muziek doe is nieuwe elementen toevoegen en welke ik niet eerder heb gebruikt. Ik zal niet alles rigoureus veranderen en een compleet ander geluid produceren. Ik verleg mijn muzikale grenzen beetje bij beetje met ieder nieuw album. Anders maak je steeds maar weer hetzelfde album en ik houd ervan om steeds wat nieuws toe te voegen.

Is het moeilijk om een artiest te zijn in deze tijd?
Ik denk dat het voor iedere artiest moeilijk is. Voor mij was het op een platenlabel moeilijk om een artiest te zijn, maar als onafhankelijke artiest is het ook moeilijk in veel andere opzichten. Het is heel duur om een artiest te zijn en als je onafhankelijk bent moet je geld zien te vinden. Maar het is mooie is dat als je als onafhankelijke artiest albums verkoopt je alles kunt houden. Onafhankelijkheid geeft mijn voorkeur.

Hoe zie je de recente ontwikkelingen binnen de muziekindustrie waar er veel mensen muziek streamen en waar er steeds minder fysieke albums worden verkocht?
Stream platformen zoals Spotify zijn een heel goed idee, maar naar mijn mening werkt de structuur hoe ze uitbetalen niet. Sommige artiesten kiezen ervoor om hun muziek niet uit te brengen op stream platformen. Maar je beperkt hiermee je luisteraars. Ik probeer te werken met hoe de situatie is en je moet andere mogelijkheden vinden om geld te verdienen. Recent ben ik met Patreon gestart. Ik werk op dit moment aan een nieuw album. Mensen betalen tien pond per maand en kunnen het productieproces volgen. Niet iedereen doet mee, maar er is een klein groepje geïnteresseerden. Ik verdien er aardig mee en het telt lekker op.

Wat zijn de plannen voor de komende jaren?
In 2024 staan er veel shows op de planning. Zo speel ik in het begin van het nieuwe jaar shows in Nederland en België. Aan het einde van september van dit jaar ga ik de studio in om een nieuw album op te nemen en dat zal volgend jaar verschijnen. 2024 belooft veel drukker te worden dan dit jaar. De afgelopen jaren waren sowieso rustiger dan normaal dus heb weer veel zin om op te treden.

Onliness is te koop bij de platenwinkel en te streamen op stream platformen

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment