Logo Orange Flag Music 2023

Judy Collins, “Optreden is wonderful and i’m at the top of my game”

Judy Collins

Judy Collins (83) nieuwste album Spellbound kan voor haar gezien worden als een artistieke renaissance. Het is een speciaal album, want het is de eerste keer ooit dat ze alle liedjes zelf schreef. Spellbound bevat 12 magisch geschreven folk liedjes en is als album als geheel zowel introspectief als impressionistisch. Judy Collins is op de top van haar kunnen en toont aan dat ze een geweldige poëtische songwriter is. De reden waarom ze nog nooit eerder een album produceerde zoals Spellbound is simpelweg dat ze met andere projecten in gedachte was. Dit album was nodig om haar creativiteit vitaal en energiek te houden. Zoals ze zelf zegt was deze plaat het volgende stukje van de puzzel. Met alles wat er op dit moment in de wereld gebeurt is er iets moois en inspiratievol nodig dat een opbeurend gevoel geeft.

Hoi Judy, on the road again?
Helaas heb ik mijn elleboog een aantal weken gebroken dus daardoor ben ik er een tijdje uit. Niet heel erg allemaal en snel genoeg zal ik weer gaan optreden

Hoe heb je de laatste jaren ervaren met het niet kunnen optreden?
Ik was alweer een tijdje aan het optreden. We waren hier in New York zo’n 14 maanden in lockdown en in mei 2021 waren optredens alweer mogelijk. In de tussentijd heb ik mijn tijd gebruikt om een album te maken met mijn eigen liedjes genaamd Spellbound. Dat is niet het enige, want ik heb ook een podcast opgezet met gasten zoals Jeff Daniels, Julia Cameron en Jac Holzman.

Je bent op een leeftijd aangekomen dat shows geven misschien wat meer moeite kan kosten. Wil je zo lang mogelijk door blijven gaan?
Ik heb op dit moment helemaal geen moeite om optredens te geven. Het is wonderful and i’m at the top of my game. Het is een geweldige tijd en ik heb helemaal niets te klagen. Als een muziek artiest ga je zo lang mogelijk door tot je niet meer kan. Dat is mijn mening tenminste.

Spellbound is het eerste album wat van begin tot einde helemaal door jezelf is geschreven. Waarom heeft het zo lang geduurd om een compleet album zelf te schrijven?
Ben er niet helemaal zeker van. Een aantal jaren geleden heb ik samengewerkt met wat andere artiesten. Samen albums geschreven en samen op toer gegaan en dat is waarschijnlijk de aanleiding geweest om een heel album zelf te gaan schrijven.

Is er een speciale formule om eigen liedjes te schrijven?
Heel simpel, je moet gaan zitten en beginnen met schrijven. Dat is het geheim. Je kan het zien als een gewoonte, zoals een gewoonte bij het oefenen op een piano of het oefenen op een gitaar. Je moet er hard aan werken, zorgen dat je ermee bezig blijft en dan komen de liedjes vanzelf.

Wat is je favoriete nummer van Spellbound en waarom is dat?
Ik vind het titelnummer geweldig en begon dat nummer zes jaar geleden te schrijven in Honolulu. Daarnaast vind ik afsluitend nummer Arizona één van de belangrijkste nummers van de plaat. Ook single When I Was a Girl in Colorado ben ik erg trots op.

Judy Collins

Je zingt op Spellbound veel over je persoonlijke leven. Zoals de 60’s in Greenwich Village toen het folk genre z’n opmars maakte. Kan je iets meer vertellen over deze periode?
Toen ik 15 was begon ik met het leren van de gitaar en werd geïnspireerd door artiesten zoals Barbara Allen. In 1963 kwam ik in New York terecht en werd ik omringd door allemaal geweldige artiesten en liedjesschrijvers. Ik verzamelde liedjes, gaf veel shows en had een geweldige tijd. Leonard Cohen vroeg zich af waarom ik niet mijn eigen liedjes schreef en toen begon ik met mijn eigen liedjes schrijven. Kan er niet anders van zeggen dat de Greenwich in de jaren 60 van vorige eeuw een mooie tijd was waar ik ontzettend veel geleerd heb. Er is tussen ons old-timers tegenwoordig nog altijd contact.

Een groot country artiest vertelde ooit eens dat je als muziek artiest zo goed bent bent als je laatste plaat. Ben je het met deze stelling eens?
Totaal oneens, je bent zo goed als al je andere platen.

Veel is er in de muziek industrie veranderd in de muziek toen je begon en nu. Wat vind je van de muziek industrie tegenwoordig?
Daar houd ik mij eerlijk gezegd niet veel mee bezig en heb er niet precies een idee van. Het enige dat ik weet is dat ik een interessante toer agenda heb waarmee ik 120 shows per jaar geef. Daarnaast heb ik een mooi creatief leven waarbij ik doe wat ik wil doen en waarbij niemand mij vertelt wat ik behoor te doen. Wat dat betreft kan ik mij gelukkig prijzen. Mijn geloof is dat je hard moet werken, jezelf serieus nemen en je best doen in je creatieve leven. Wat er voor de rest allemaal gebeurt in de wereld en de veranderingen moet je simpelweg accepteren.

Spellbound is nu overal te beluisteren en uitgebracht door Cleopatra RecordsInterviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment