Logo Orange Flag Music 2023

Nordgarden, “Doe rustig aan en geniet van het leven”

De Noorse singer / songwriter Terje Nordgarden brengt na Changes (2017) en Korsvei (2020) zijn nieuwe plaat All You Need uit. Onderdeel van een trilogie is All You Need een kleurrijke combinatie van piano ballads en epische stadion rock. Het bevat veel positiviteit en zorgt voor verlichting in donkere tijden. Inspiratie haalt Nordgarden uit grote artiesten zoals Coldplay, Tom Petty, Bon Iver en Ryan Adams. Het album is opgenomen in de legendarische muziek studio Athletic Sound Studio in de Noorse plaats Halden. In dit interview vertelt Terje Nordgarden over zijn nieuwe album, hoe hij met social media omgaat en over veranderingen binnen de muziekindustrie.

Hoi Terje, hoe staat het leven?
Ik kan niet klagen. Het is gelukkig vrede, althans in Noorwegen. Het is weer lente en alles begin weer een beetje te bewegen.

Je nieuwe album All You Need is best positief te noemen. Was het moeilijk om positief te blijven tijdens tijdens toch wel moeilijke tijden?
Het leven zit vol uitdagingen en verrassingen. Ik heb geprobeerd om mij te focussen op het positieve van het leven. Belangrijk is om een beter leven te hebben. En het kan natuurlijk altijd beter met meer geld en dat soort dingen. Het is denk ik goed om te waarderen met wat je hebt.

De afgelopen jaren zal best moeilijk voor je zijn geweest als muziek artiest. Hoe heb je deze tijd ervaren?
Eerlijk gezegd was het on and off. Het moeilijke was de onzekerheid. Er werden shows geboekt en de shows moesten door lockdowns vervolgens weer worden afgezegd. En nu heb je de oorlog in Oekraïne. Als artiesten zijn we gevoelige wezens en veel van dit soort problemen doen wat met je. Dingen zijn echt veranderd. Bijvoorbeeld is het ontzettend moeilijk om mijn muziek op de Nederlandse radio te krijgen, want ze willen alleen Nederlandse artiesten draaien. Dingen zijn absoluut nog niet back to normal, maar een new normal.

Hoe anders is All You Need ten op zichte van je andere platen?
Ik bracht in het verleden het Engelstalige album Changes (2017) uit en een Noors album genaamd Korsvei (2020). All You Need kun je zien als het derde deel van deze trilogie. Ik heb voor All You Need echt geprobeerd om te experimenteren met grote epische geluiden. Een beetje hoe Coldplay te werk gaat met met elektronica. Dat is niet iets wat ik normaal doe als een artiest. Tijdens de productie werkte ik veel met drum beats en keyboards en dat is the main idea van het album. Dit album is een combinatie van piano ballads en stadion rock.

All You Need is opgenomen in de Athletic Sound Studio in Halden, Noorwegen. Heeft deze studio enige invloed gehad op de productie van All You Need?
Misschien een beetje. De studio is een grote ruimte met veel microfoons en dat heeft zeker z’n invloed gehad op de productie van het album. Het was ook een hele prettig omgeving om de band bij te betrekken. We verbleven er drie dagen en het was een soort van the boys are back in town. De basis namen we op in de Athletic Studio en daarna werkte ik met een andere producer in een andere studio om het album verder af te maken.

Je ben al een tijdje bezig binnen de muziek industrie. Is het moeilijk om steeds weer creatief te blijven en met nieuwe ideeën te komen?
Het is moeilijk om echt goede liedjes te maken, the classics. Ik schrijf de liedjes die uit mij komen. Ik ken collega’s die elke dag schrijven. Wat ik doe om creatief te blijven is naar een bos in de buurt te rijden. Ik werk samen met een toeristenbureau. Dit toeristenbureau heeft verschillende huisjes in het bos en allemaal hebben ze gitaren. Ik ga daar dan een paar dagen zitten en schrijf liedjes. Je bent in principe disconnected van de wereld, omdat er geen internetverbinding is. Ik vind het makkelijker om daar nieuwe nummers te schrijven, omdat ik dan niet over dagelijkse klusjes hoeft te denken zoals het schoonmaken van mijn appartement, haha.

In het verleden heb je opgetreden met de grote Noorse band A-ha en heb je shows gegeven in de bekende Royal Albert Hall in Londen. Hoe hebben dit soort dingen je muziek carrière beïnvloed?
Voor 10.000 mensen spelen in de Royal Albert Hall en openen voor A-ha zullen waarschijnlijk nooit zijn gelukt op mijn eigen kracht. De mogelijkheid om het te doen geeft je een soort van vitamine boost. Het is moeilijk als een kleine artiest en als je dan artiesten zoals A-ha ziet. Het zou geweldig zijn om ook zulk succes te hebben. De muziek is een moeilijke industrie om in te werken en als artiest is het heel moeilijk om het groot te maken. Maar het gaat allemaal om de liefde en passie voor het vak. Ik kies het niet om het geld, maar het is een way of life, we need to.

Is het moeilijk om met Engelstalige artiesten te concurreren in Noorwegen?
Ik wil niet echt concurreren met andere artiesten. Muziek zou niet moeten zijn om concurreren met elkaar. Mijn doel met mijn muziek is om mijn luisteraar te raken op een emotionele manier. Het moet je leven verrijken. Muziek is iets moois en maakt het leven interessanter. Dat is denk ik de gedachte achter een muziek artiest zijn. Ik heb gemerkt dat veel artiesten tijdens de pandemie zijn gestopt. Ik houd ervan om artiest te zijn en ga er daarom mee door.

Er zijn de laatste jaren veel ontwikkelingen gaande binnen de muziek industrie. Hoe zie je deze nieuwe ontwikkelingen?
Het is niet te stoppen. Het gevaar van streamingdiensten zoals Spotify is het monopolie van de grote platenlabels. Nu hebben de grote platenlabels een groot aandeel gekocht in Spotify en zodoende hebben ze de monopolie weer terug. Voor een onafhankelijke artiest krijg je bij streamingdiensten helemaal niets. De platenlabels hebben hun macht weer terug en dat is niet goed. De wereld blijft veranderen en het zal altijd blijven veranderen. Ik heb de laatste jaren geprobeerd om mee te doen en mee te veranderen. Het beste is nog altijd om veel shows te geven en ontmoeten van mensen in het echt.

Heb je zelf gemerkt dat er veel veranderd is de afgelopen jaren?
Ja, er is heel veel veranderd. Ik had vóór de pandemie en aantal singles op bijvoorbeeld de Nederlandse radio, maar dat is tegenwoordig onmogelijk. Zij kiezen alleen voor Nederlandse artiesten en de grotere artiesten zoals Coldplay. Heb je de muziek niet op de radio, dan zul je minder mensen bereiken. Daarnaast zijn er in Noorwegen de afgelopen jaren veel concertzalen gestopt. Zij konden niet omgaan met de veranderingen in de wereld. Ook het publiek reageert de laatste jaren anders op optredens. Ik heb gemerkt dat er minder mensen naar kleinere shows gaan en meer kiezen voor de grotere optredens. Ze willen graag honderd euro besteden aan grotere artiesten. Het is zeker allemaal veranderd.

Maak je gebruik van social media om je muziek naar buiten te brengen?
Ik gebruik social media om mijn publiek te bereiken, maar ik wil er niet de hele tijd mee bezig zijn. Als ik ooit met pensioen ga, dan verwijder ik alle social media van mijn telefoon. Eigenlijk ben ik er helemaal klaar mee. Het is ongelofelijk hoe sommige artiesten zich gedragen op social media. Bruce Springsteen en Bob Dylan deden en doen het niet zo. Moeten we ons echt zo gedragen om meer mensen naar onze shows te laten komen? Dat is niet waar het omgaat als muziek artiest. Ik kom eind mei naar Nederland en zal een kleine berichtje plaatsen op social media, maar ook niet meer dan dat.

De titel van je nieuwe album is All You Need. Wat is volgens jou wat wij tegenwoordig nodig hebben?
Het essentiële en de basics of life. Zeker in Westerse landen zoals Noorwegen en Nederland streven we altijd naar meer willen hebben. Meer geld, betere auto, mooier huis. We hebben tijd nodig met elkaar. Het klinkt heel hippie-achtig, maar het is simpel als dat. Waardeer de kleine dingen van het leven. Doe het rustig aan en geniet van het leven. Er moet natuurlijk gewerkt worden, maar niet in extreme. Er is echt niet zoveel nodig om een goed leven te leiden.

All We Need is te beluisteren op alle stream platformen en te koop bij de betere platenwinkel
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment