Logo Orange Flag Music 2023

Robert Jon & The Wreck, “Geweldig om met zulke grote namen te werken”

Robert Jon & The Wreck zijn een band uit Californië en brachten dit jaar alweer hun zevende studioalbum uit genaamd Ride Into The Light. Het album verschijnt op het nieuwe platenlabel Journeyman Records van bekende gitarist Joe Bonamassa. Samen met zijn maat Josh Smith deed Bonamassa een deel van het productiewerk. Ook zijn er andere bekende producers betrokken bij Ride Into The Light zoals Don Was en Dave Cobb. Robert Jon & The Wreck werkten ook samen met ervaren liedjesschrijvers Charlie Starr, Tom Hambridge en Ian Cullen. Dit sterrenensemble van muzikanten, producers en schrijvers zorgen met Ride Into The Light voor een van de hoogtepunten binnen het oeuvre van de band. Met genoeg nieuw vers liedjesmateriaal zijn Robert Jon & The Wreck weer klaar om aan het publiek te laten tonen waarom ze een van de betere Americana bands van dit moment zijn.

Ik sprak Robert Jon via Zoom en vroeg hem naar de productie van Ride Into The Light, wat hij van de ontwikkelingen binnen de muziekindustrie vindt en wat zijn toekomstdromen zijn.

Hoi Robert Jon, je hebt net een nieuw album uitgebracht Ride Into The Light. Hoe zijn de reacties?
Geweldig, de nummers doen het live uitstekend en het ziet er goed uit op vinyl en cd. De verkopen gaan beter dan verwacht en de recensies zijn positief. We zijn er enthousiast over.

Ride Into The Light klinkt energiek en krachtig. Als we een aantal jaren terugkijken naar de pandemie, was het voor jou moeilijk om stil te zitten en niets te doen?
Absoluut. Als band waren we tijdens de pandemie nog gewoon bij elkaar in de studio en repeteerden we. We moesten besluiten wat we hierna gingen doen en ik vind dat we onze tijd goed hebben besteed qua productie van muziek. We hebben in ieder geval niet helemaal stilgezeten en hebben er het beste van kunnen maken. Het was wel moeilijk om weinig te kunnen doen en geen shows te kunnen geven.

Er wordt op Ride Into The Light gewerkt met een groot aantal bekende muzikanten, producers en schrijvers. Is er een reden waarom er zoveel mensen waren betrokken bij de productie van het album?
We kregen de mogelijkheid om dit te doen. Zo werkten we samen met producers Don Was en Dave Cobb. Maar ook Joe Bonamassa was erbij betrokken. We konden geen nee zeggen tegen zulke grote namen. Het was een hele mooie tijd om te werken met zulke namen en in dezelfde ruimte te zijn. Het platenlabel heeft ons geholpen om in contact te komen. Sommige hebben we nooit ontmoet, totdat we de studio ingingen. Daar had ik soms wel de zenuwen van.

Hoe verschilde de productie van Ride Into The Light als je het gaat vergelijken met eerdere platen?
Normaal gesproken gaan we naar onze repeteer ruimte en beginnen we met schrijven. En dan hebben we een producer om het album in een keer op te nemen. Niet om heel moeilijk over te doen. Ride Into The Light was anders. We namen het album niet in een keer op, maar over het gehele jaar. Het was heel anders dan eerdere albums en we moesten uit onze comfortzone stappen. Iets nieuws proberen. Het was een geweldige ervaring en we hebben er veel plezier aan beleefd. In toekomst willen we zeker zoiets opnieuw doen en profiteren van dit soort mogelijkheden.

Robert Jon & The Wreck

Ik luister veel country muziek en weet dat Dave Cobb een van de grotere producers van dit moment is binnen het genre. Wat voor invloed had hij op de productie van Ride Into the Light?
Zijn productiestijl is hands on. We kwamen met een liedje, gingen met elkaar zitten met een akoestische gitaar en keken wat het zou gaan worden. Het was een ongelofelijke ervaring en eer om samen in de studio te zijn met Dave Cobb. En vooral met de gedachten wat hij eerder al allemaal heeft gedaan.

Jullie hebben al een redelijk aantal albums uitgebracht. Wat zou je in het begin anders hebben gedaan met de kennis van nu?
Ik zou helemaal niets anders hebben gedaan. Alles wat we hebben gedaan ben ik trots op en heeft ons op een positieve manier beïnvloed. We hebben in onze jongere jaren in de Verenigde Staten veel opgetreden zonder reden. We hadden geen album en we traden gewoon wat op. In het begin hadden we dat nodig, om op treden in een willekeurige bar in Nebraska. Om muziek te begrijpen en weten wat voor kwaliteiten we als band hebben. Ik zou helemaal niets anders hebben gedaan, want het heeft ons gemaakt wie we zijn. We spelen nog steeds liedjes van onze eerste albums en proberen het tijdens optredens dynamisch en divers te houden.

Mensen kopen minder platen en streamen hun muziek steeds meer op streamplatformen zoals Spotify. Wat vind je van deze ontwikkelingen?
We blijven gewoon vinyl en cd’s maken. Tijdens onze optredens verkopen we vele aantallen. Maar we focussen ons ook op het Spotify algoritme om streamen effectief te maken. Als je naar de ontwikkelingen kijkt moet je het blijven volgen en niet achterblijven. Je moet weten wat het volgende is en daarop anticiperen, move with it. Het zal altijd blijven veranderen. Belangrijk is om niet koppig te zijn, plezier te hebben van het nieuwe en relevant te blijven.

De afgelopen jaren hebben jullie veel nieuwe platen uitgebracht. Zowel origineel studioplaten als live platen. Wat kunnen we de komende jaren verwachten?
We hebben recent een gloednieuwe single uitgebracht. Er zit dus alweer een nieuw album aan te komen en zal volgend jaar verschijnen. We hebben genoeg nieuwe muziek om uit te brengen en blijf ons dan ook volgen. Je kunt van ons de komende jaren ontzettend veel verwachten. Er zit veel nieuwe muziek aan te komen en er staan veel shows op de planning, zowel in de Verenigde Staten als Europa.

Heb je nog toekomstdromen? Wat wil je nog bereiken in je muzikale carrière of persoonlijke leven?
Mijn droom is om te blijven toeren en onze muziek aan onze fans te laten horen. Keep getting bigger and better. Ik wil doen waar ik van houd en dat is niet altijd iets wat normaal en vanzelfsprekend is. Mijn droom is om te blijven gaan als artiest en te groeien als band. En dit geldt ook voor mijn persoonlijke leven.

Ride Into The Light is te beluisteren op streamplatformen en te koop bij de platenwinkel

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment