Logo Orange Flag Music 2023

Ron Pope, “Als professionele songwriter moet je overal en op elk moment liedjes kunnen schrijven”

Ron Pope

Ron Pope is een zeer succesvolle onafhankelijke artiest en maakte naam toen single A Drop in the Ocean viraal ging tijdens het begin van streamplatforms. Het nummer is zelfs zo populair dat het inmiddels meer dan 1 miljard keer is gestreamd. In het begin van zijn muzikale carrière produceerde hij zijn albums in New York, maar woont alweer negen jaar in Nashville waar hij leeft, woont en werkt. Een aantal jaren geleden kreeg de vrouw van Ron Pope zwangerschapsproblemen en was haar leven in gevaar. Het was een moeilijke tijd en nieuwe liedjes kwamen niet meer vanzelf. De familie herstelden van het drama en het nieuwe Inside Voices vormt de basis van deze moeilijke periode. Het album is qua productie veel minder aangekleed dan eerdere albums en het is vooral minimaal gehouden.

Ik sprak Ron Pope onder andere over deze moeilijke periode, hoe hij creatief blijft tijdens het schrijven van nieuwe liedjes en wat hij vindt van zijn hit A Drop in the Ocean.

Je hebt eerder dit jaar een nieuw album uitgebracht genaamd Inside Voices. Hoe speciaal zijn deze liedjes voor jou aangezien je een lastige periode achter de rug hebt?
Toewerkend naar Inside Voices is een ontzettend lastige periode in mijn leven geweest. Voor een lange tijd had ik het gevoel geen nieuwe muziek te kunnen produceren. Ik was op dat moment niet op een goede plek, want mijn vrouw overleed bijna na een zwangerschap. Echt een donkere periode en heel intens. Ik had niet meer de creativiteit en energie om nieuwe liedjes te schrijven. Ik schrijf al liedjes over mijn vrouw voor als lang ik kan heugen. Ook mijn grootouders overleden tijdens het produceren van Inside Voices en dat hielp het creatieve proces niet echt mee. Met als deze omstandigheden werd het mij goed duidelijk dat onze tijd hier op aarde beperkt is. Het maakt mij dankbaar voor alles wat ik heb. De liedjes op Inside Voice zijn ontzettend betekenisvol en waardevol.

De liedjes op Inside Voices zijn heel minimalistisch gehouden. Eerdere albums hebben een veel vollere productie. Kan je wat vertellen over het productieproces van dit nieuwe album?
Normaal gesproken beginnen we tien uur in ochtend in de studio en dan werken we tot we er helemaal klaar mee zijn. We gaan naar huis en de volgende dag is hetzelfde liedje. En dit hele riedeltje totdat we een soort van voltooid album hebben. Maar met dit album was dat heel anders hoe ik mij op dat moment voelde en hoe mijn vrouw zich voelde. Ik besloot samen om met mijn vrouw, mijn dochter, productie partner Paul Hammer en zijn vrouw een huisje te huren aan het water in Long Island. In principe waren we gewoon bezig met leven tijdens het opnemen van Inside Voices. Ik vind een album opnemen een soort van de hele dag sprinten, maar tijdens dit album was ik daar emotioneel niet klaar voor. Veel van de liedjes op Inside Voices zijn simpelweg Paul en ik. Er komen wel wat violen, dobro’s en pedal steels voorbij, maar voor het grootste gedeelte hebben we het heel praktisch gehouden. En dat is heel goed geweest voor de liedjes, want het zijn hele delicate liedjes. De hele productie van dit album hebben we geprobeerd het zo minimalistisch mogelijk te houden.

Op een nummer zoals Lie, Cheat and Steal zing je over dat je naar Amsterdam wilt. Natuurlijk ben je hier al geweest voor optredens, maar wat maakt deze stad zo speciaal om het in je teksten te verwerken?
Mijn beeld van Amsterdam is heel anders dan van de meeste Amerikanen. Ik ga graag naar musea, geniet van het weer in de zomer en het lekkere eten. Het is een wilde kosmopolitische stad waar van alles gebeurt. Vaak als je op toer bent, dan voelt bijna elke dag hetzelfde. Maar mijn ervaringen zijn speciaal met Amsterdam, want als ik in de stad ben krijg ik energie en laad ik op. Al hoop ik wel dat mensen gewoon een fietshelm dragen tijdens het fietsen, haha.

Je bent een echte New Yorker, maar Inside Voices is voor het grootst gedeelte opgenomen in Nashville. Waarom heb je voor Nashville gekozen?
Ik woonde voor een lange tijd in New York en negen jaar geleden verhuisde ik naar Nashville. Vanaf mijn debuutplaat tot Calling off the Dogs nam ik in zijn geheel op in New York. Vanaf het album Work (2017) heb ik alle albums opgenomen in Nashville, omdat ik er dus ook woon. Maar voor Inside Voices koos ik zoals gezegd voor Long Island om de rust te ervaren met mijn familie. Mijn vrouw voelde zich daar sinds lange tijd wat beter en het bleek heel goed te werken.

Nashville is echt de plek waar je moet zijn voor country muziek. Heb je enige affiniteit met het genre nu je er al een tijdje woont?
Ja zeker. Alle fundamenten van country muziek vind je ook terug in mijn muziek. Iedere keer als ik weer iets hoor van hedendaagse country muziek wat mij niet aanstaat komt er wel weer iets voorbij wat ik wel leuk vind. Zo is Chris Stapleton een fenomeen en treedt op in stadions door heel Amerika. Ook vind ik dat Zach Bryan het aardig doet als je ziet wat hij allemaal bereikt met zijn muziek. Een aantal jaren geleden had er nog niemand van hem gehoord en nu speelt hij in volle stadions. Hij is een jonge gast, heeft veel inspiratie en doet gewoon zijn eigen ding. Heel mooi om te zien. Toen ik zo jong was had ik ook veel energie en inspiratie en schreef soms wel 300 liedjes in het jaar.

Hoe krijg je de inspiratie om zoveel liedjes te schrijven en steeds weer creatief te zijn?
Ik geloof niet dat je een wild leven moet leiden om steeds maar weer creatief te worden en nieuwe muziek te produceren. Ik verliet al heel jong mijn ouderlijk huis om artiest te worden en heb door de jaren heen veel gereisd. Er is ontzettend veel gebeurd in mijn leven en al deze ervaringen hebben hun weg gevonden naar mijn liedjes. Maar ik kijk ook naar levens van andere mensen om inspiratie te krijgen. Soms hoor je iemand iets zeggen waarvan je denkt dat het wel goed in een liedje past. Ik zing altijd voice notes in mijn telefoon en schrijf altijd van alles op in mijn notebook. Als je een professionele songwriter bent, dan moet je naar mijn mening gewoon overal en nergens liedjes kunnen schrijven. Ik geloof niet in writer’s block. Dolly Parton schrijft altijd nieuwe liedjes. Stevie Wonder schrijft altijd nieuwe liedjes. Desmond Child schrijft altijd nieuwe liedjes. Overigens moet ik er wel bij zeggen dat het meeste wat ik schrijf ik niet gebruik. Ik pas heel veel aan en ben met de liedjes intensief bezig om het perfect te krijgen.

Ron Pope

Nu we het over liedjes hebben, wat is er aan de hand met het liedje A Drop in the Ocean? Op Spotify alleen al meer dan 280 miljoen streams.
Van dat liedje had ik geen idee dat het zo groot zou worden. Ik schreef heel veel liedjes toentertijd, maar heb echt geen idee waarom dat liedje het zo goed zou gaan doen, no idea. Ik begrijp wel dat mensen het liedje leuk vinden, maar ik heb zoveel grootse piano ballads geproduceerd. Heel bizar. A Drop in the Ocean speel ik nog iedere show. Als je zo’n grote hit hebt, dan vind ik dat je als artiest verplicht bent om het nummer tijdens je show iedere keer weer te laten horen. Ik heb geen respect voor artiesten die dat niet doen. Je bent een entertainer en iedereen wil je liedje live horen. Dus natuurlijk speel ik altijd mijn meest populaire liedjes. Artiesten die het vervelend vinden om steeds weer hun grootste hits te moeten zingen moeten lekker thuisblijven.

Als artiest heb je al veel bereikt. Wat voor dromen wil je nog waarmaken?
Toen ik op jonge leeftijd mijn ouderlijk huis verliet wilde ik met mensen verbinden. Ik was een buitenbeentje en voelde mij geïsoleerd. Muziek liet mij veel minder alleen voelen. Natuurlijk wil iedere artiest dat hun muziek veel geluisterd wordt. Maar voor mij is de connectie met mijn publiek veel belangrijker dan het geld. Mijn droom is dat ik als artiest nog groter wordt en nog meer mensen met elkaar verbindt. En zodoende dat mensen zich met mijn muziek minder alleen voelen, zoals muziek dat voor mij heeft gedaan en nog steeds doet. Wanneer ik nieuwe muziek ontdek waardoor ik veel nieuwe inspiratie krijg is een onbetaalbaar gevoel. It’s the most exciting thing in the world. Muziek is een van de belangrijkste dingen in mijn leven. Hell yeah, ik meld mij aan voor optredens in een vol stadion en wil de verbinding maken met zoveel mogelijk mensen.

Inside Voices is nu te beluisteren op streamplatforms en te koop bij de platenwinkel

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment