Logo Orange Flag Music 2023

Ryan Scott Long – catharsis

Ryan Scott Long - Catharsis album cover

Sinds zijn zeventiende wilde Michigan’s Ryan Scott Long zijn debuutalbum catharsis noemen. Nu hij tweeëntwintig is, is dat hem gelukt. Hij heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de liedjes te perfectioneren, maar nu is het album voor de hele wereld te beluisteren en kan hij er ontzettend trots op zijn. Dit album is singer-songwriter muziek van hoogstaand niveau.

Je zult je natuurlijk afvragen wat catharsis precies betekent. Het is geen alledaags veelgebruikt woord. Het staat voor genezing door gebruik te maken van kunst en daardoor troost te vinden in het leven, liefde en hartzeer. Prachtig mooi en uniek woord en het geeft je een goed beeld wat je van dit album kunt verwachten en waar Ryan Scott Long zijn passies en liefde voor heeft.

Catharsis is een oud antiek Grieks concept en dat is dan ook wat het thema van dit album is. Je hoort dat Ryan Scott Long duidelijk veel interesse heeft in de Griekse mythologie. Kijk alleen al naar de albumcover, maar ook met titels zoals aphrodite rising, icarus, pandora, perseus, sisyphus happy en athena is de thematiek helder en weet je wat voor boeken hij op zijn boekenplank heeft staan.

Ryan Scott Long is nog niet zo oud, maar weet met catharsis wel een best debuut te produceren. Wat zeg ik, het is een ongelofelijk sterk debuut en de liedjes zitten ontzettend goed in elkaar. Het is genieten van de mythologische teksten, de prachtige instrumentatie en het theatrale stemgeluid. Luister je naar dit album, dan reis je even naar de oude Griekse tijden waar de Goden het voor het zeggen hadden.

Dit album is eenvoudig van opzet en bevat een minimaal palet aan instrumentatie. Met name siert de akoestische gitaar vaak en hier en daar hoor je ook drums en pedal steels. Het wordt allemaal heel ingetogen gehouden, maar de wonderschone melodieën zijn aanwezig. Alle liedjes zijn boeiend genoeg om je aandacht er zonder problemen bij te houden.

Catharsis wordt jammer genoeg nog niet echt opgemerkt. Onterecht, want Ryan Scott Long laat horen dat hij muziek maken in zijn vingers heeft. Het album bevat alles om meer bekendheid te krijgen en opgemerkt te worden. Het mooie is dat alle liedjes zelf geschreven zijn en dat is toch knap op zo’n jonge leeftijd. Geef dit album eens een kans en je zult er geen spijt van krijgen. Het concept van de Griekse mythologie verwerkt in de liedjes is onderscheidend en zijn van pure kwaliteit. Dit is singer-songwriter muziek op zijn best. 

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment