Logo Orange Flag Music 2023

The Heavy Heavy, “We hadden het succes met onze muziek helemaal niet verwacht”

The Heavy Heavy zijn Georgie Fuller en Will Turner. Ze begonnen de band eind 2019 en hebben met name in Amerika veel succes met hun muziek. Daarnaast weten ze ook de Europese luisteraar te bereiken en stonden in het voorprogramma van The Black Pumas. Hun debuut EP Life and Life Only laat duidelijk horen dat ze pop muziek uit de jaren 60 als inspiratie gebruiken. Maar daarnaast heeft de muziek ook een hele eigentijds geluid en kan makkelijk mee met de huidige tijd. De muziek van The Heavy Heavy kenmerkt zich als feelgood muziek met zonnige tonen en positieve lyrics.

Ik sprak The Heavy Heavy recent via Zoom en vroeg ze onder andere over hun onverwachte succes, de EP Life and Life Only en over hoe streamingdiensten zoals Spotify van invloed kunnen zijn op muziek artiesten. Houd je van retro artiesten zoals The Hollies, The Zombies en The Kinks? Maar ook artiesten zoals Jefferson Airplane, The Mamas and the Papas en Fleetwood Mac dan zit je met The Heavy Heavy meer dan goed. Verwacht nieuwe muziek later dit jaar en volgend jaar.

Hoi Georgie en Will, waarom zijn jullie begonnen met The Heavy Heavy?
W: Omdat er in principe geen andere optie was. We houden van het geluid van oudere tijden en merkten dat het weer populair begon te worden. Het idee was altijd al om muziek artiesten te worden en om iets anders te doen moeten we niet aan denken.

De band is vrij nieuw en toch zijn jullie binnen korte tijd redelijk succesvol. Hadden jullie dit verwacht?
G: Helemaal niet, we begonnen eind 2019 The Heavy Heavy met alleen ons tweeën. Dat waren twee akoestische optredens en toen begon de pandemie. We besloten om de nummers uit te brengen die we hadden, een band bij elkaar te brengen en te kijken wat er zou gebeuren. Met name in Amerika hebben we veel succes en dat hadden we helemaal niet verwacht.

Jullie debuut EP Life and Life Only is duidelijk beïnvloed door 60’s en 70’s pop muziek. Wat is de reden waarom jullie kiezen voor dit soort geluid?
W: We hebben een passie voor dit soort oude pop muziek. Dat is de muziek waar we van houden en dat besloten we om te gaan doen. De moderne muziek van tegenwoordig op de radio en is zo totaal anders.

Waarom is de muziek van de 60, 70, en 80’er jaren weer helemaal hip tegenwoordig?
W: De muziek heeft een bepaalde realness en is niet geproduceerd met computers. Je kunt het karakter van de artiest herkennen in de muziek. Artiesten die spelen met een gitaren blijven nog steeds erg aantrekkelijk voor de muziekliefhebber. De mainstream muziek van vandaag de dag is gemoderniseerd en dat is jammer. Als je naar de top 40 lijst kijkt in Engeland dan zijn er weinig gitaarbandjes meer. Ze zijn er nog, maar heel weinig.

Life and Life Only heeft een redelijk positieve toon. Was het moeilijk om positief te blijven gedurende deze turbulente jaren?
W: Het was heel makkelijk om positief te blijven omdat we tijdens het schrijven ons inbeelden dat we ergens anders waren. Tijdens de pandemie hadden we genoeg tijd om ons een andere plek in te beelden. Dan gaat het vooral over de west kust van Amerika. Het is een stuk makkelijk te schrijven over sunny Californië dan over het druiligere Londen.

The Heavy Heavy
photo credit: Holly Whitaker

Willen jullie doorgaan met het retro geluid van Life and Life Only of willen jullie andere muziekstijlen ontdekken?
G: Er is zoveel om te ontdekken en te creëren en de mogelijkheden zijn oneindig. Het waren zulke rijke tijden voor de muziek.
W: Ja, het is mogelijk om meer de 70’er jaren op te zoeken of meer akoestisch te gaan. We willen er niet precies op lijken, maar we kunnen goed mogelijk die richting op. Er zijn in ieder geval genoeg opties voor ons om nieuwe muziek te produceren en dat is goed.

Hebben jullie geen zorgen dat dit soort muziek al eerder is gedaan? Is er inspiratie genoeg om iets nieuws te produceren?
W: Er zijn nog steeds nummers die nog steeds niets zijn geschreven. We zien onszelf niet als een band die muziek maakt wat al eerder is gedaan.
G: Onze muziek heeft duidelijk ook een hedendaags geluid. Het heeft een soort freshness. We proberen niet naar plaatsen te gaan zoals Muscle Shoals of Abbey Road om precies te doen wat al eerder is gedaan. Onze muziek staat op zichzelf met invloeden van vroeger, maar toch met een heel eigentijds geluid.

Voelen jullie enige druk bij het maken van een nieuwe plaat gezien het succes van de EP?
W: Absoluut!
G: We hadden het succes van Life and Life Only helemaal niet verwacht. We konden voor de EP een aantal goede nummers van ons repertoire selecteren, maar voor de nieuwe plaat is dat heel anders. Er is nu een heel team bij betrokken. Je zou kunnen zeggen dat the art het eerst komt, maar je wordt hoe dan ook beïnvloed door het succes. Er is dus best wel enige druk.

Jullie staan aan het begin van jullie muziek carrière. Waar zijn jullie jezelf staan over vijf jaar?
W: Het is moeilijk om te zeggen, maar ik denk dat we volop aan het toeren zijn en hopelijk leven we dan in Californië. Ons doel is om geweldige platen te maken en onze muziek te delen met mensen over de hele wereld. We’re aiming high met onze muziek en willen ons kunnen meten met de beste muziek allertijden.
G: Je kent het wel, het magische gevoel dat je krijgt als je voor het eerst een plaat van een goede artiest opzet. Dat magische gevoel willen wij met The Heavy Heavy ook creëren.

Het is duidelijk dat jullie geïnspireerd worden door classic artist, maar zijn er ook nieuwere artiesten waar jullie graag naar luisteren?
G: Ja zeker. Onder andere Kings of Leon, Father John Misty, Jonathan Wilson en The Black Keys. Er zijn gelukkig zoveel bands om tegenwoordig naar te luisteren en dat doen we dan ook. Naast artiesten van vorige eeuw krijgen we dan ook veel inspiratie van nieuwe artiesten. Op ons platenlabel zitten ook veel interessante artiesten, zoals The Black Pumas, waar we af en toe contact mee hebben.

Muziek diensten zoals Spotify kunnen voor (nieuwe) artiesten een zegen of een vloek zijn. Hoe zien jullie als The Heavy Heavy deze ontwikkelingen?
G: We zien het inmiddels als iets positief. Voordat we The Heavy Heavy begonnen had ik negatieve ervaringen met Spotify, maar inmiddels ben ik er heel positief over. Ik ben blij dat het er is en misschien is het eigenlijk wel goed voor de muziekindustrie.
W: Dit soort diensten brengt je muziek naar een veel groter publiek. Qua financiën valt het natuurlijk erg tegen, maar it’s still a good thing.
G: Tijdens onze tour in Amerika speelden we bijvoorbeeld in Charlottesville waar we van te voren nog geen eens het bestaan van wisten. Er kwamen mensen tijdens de show naar ons toe en vertelden ons enthousiast dat ze ons hadden ontdekt via Spotify. Wat dat betreft is Spotify alleen maar een zegen en kunnen we er alleen maar blij mee zijn. Zij helpen ons publiek naar onze shows te brengen zodat we door kunnen blijven gaan met muziek maken en mensen te entertainen. Dat is juist precies waar we het voor doen.

Life and Life Only is een groot succes, wanneer kunnen we nieuwe muziek verwachten?
W: Dit jaar verwachten we een aantal nieuwe singles uit te brengen met een nieuw album naar verwachting begin 2024. We zijn inmiddels druk bezig met het produceren van nieuwe muziek en kunnen niet wachten om het aan de wereld te laten horen.

Life and Life Only is nu overal te beluisteren


Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment