Logo Orange Flag Music 2023

Tuvaband, “Ik wil met mijn muziek een gevoel van positiviteit en hoop overbrengen”

Tuva Hellum Marschhauser is de Noorse singer songwriter achter Tuvaband. Ze bracht recent haar nieuwe plaat New Orders dat overladen wordt met een mystiek indie pop geluid en staat in het teken van experimenteren en ontwikkelen. In Noorwegen krijgt Tuva veel positieve kritieken en is één van haar platen genomineerd voor een Noorse Grammy award. Muzikale vergelijkingen zijn te maken met artiesten zoals Kate Bush, Julia Holter, Bjork en Cocteau Twins.

Ik sprak Tuva via Zoom over haar nieuwe album New Orders. Onder andere vroeg ik haar hoe de reacties zijn op haar nieuwe plaat, welke boodschap ze wil overbrengen met haar muziek en hoe ze geïnspireerd wordt tijdens muziek productie? Ook vroeg ik haar naar hoe het was om nieuwe instrumenten te leren bespelen en hoe het leven in Noorwegen is als muzikant.

Hoi Tuva, recent is je nieuwe plaat New Orders uitgekomen. Hoe zijn de reacties?
Eindelijk reageert Noorwegen een beetje op mijn muziek. Voorheen werd er bijna niets geschreven over mijn platen. Misschien had dat te maken dat ik in Berlijn woonde of dat ik op dit moment gewoon een betere PR persoon heb.

Op New Orders houd je alles vrij positief. Was het moeilijk om positief te blijven aangezien wat er allemaal in de wereld gebeurt?
Ik dacht tijdens het begin van het schrijven van New Orders best negatief en het was voor mij moeilijk om positief te blijven met wat er allemaal in de wereld gebeurt. Toch heb ik tijdens het productieproces hard gewerkt om positief te blijven omdat ik dat in mij leven nodig heb. Maar makkelijk was het niet.

Wil je met New Orders een bepaalde boodschap overbrengen aan je luisteraar?
Als ik zelf naar muziek luister dan wil ik mij daarbij comfortabel, positief en hoopvol voelen. Dat soort aspecten wil ik ook overbrengen met mijn eigen platen. Dat is dan ook wat ik heb geprobeerd met New Orders.

Sommige artiesten beweren dat ze teksten schrijven met hulp van “boven”. Hoe word jij creatief tijdens het schrijven van je lyrics?
Ik heb vaak heel veel ideeën. Als ik aan het toeren ben en vrij weinig tijd heb om muziek te maken ontstaat er vaak een accumulatie van ideeën. Dus als ik de tijd heb dan verschijnt er een overvloed aan nieuw materiaal. Alleen met het onderdeel teksten schrijven heb ik wat meer moeite. De teksten hebben wat meer tijd nodig, maar de muziek komt meestal vrij natuurlijk.

Vind je het moeilijk om teksten te schrijven in het Engels?
Het is moeilijker om in het Noors te schrijven. De Noorse taal heeft namelijk weinig synoniemen, waardoor je weinig keuze hebt om uit woorden te kiezen. In het Engels heb je veel meer opties en kun je veel meer gebruik maken van metaforen. In het Engels schrijven vind ik dan ook veel makkelijker dan in het Noors. Veel Engelse woorden ken ik al of ik ga naar bijvoorbeeld Google Translate als ik niet zeker van een woord ben. Ook zoek ik synoniemen op via specifieke websites. Er zijn genoeg mogelijkheden om mijn teksten met mooie woorden in het Engels te schrijven.

Op New Orders speel je de meeste instrumenten zelf. Waarom heb je gekozen om instrumenten zelf te bespelen en niet andere muzikanten uit te nodigen in de studio?
Het plan was om andere muzikanten uit te nodigen, maar ik houd ervan om van te voren eerst alle instrumentatie zelf te regelen. Zo wordt het mij duidelijk wat ik precies wil met het album. Dat was dus ook het geval met New Orders. Ik was al aardig op weg met het album en ik vond dat de muziek al prima klonk. Er waren naar mijn idee geen andere muzikanten nodig om instrumenten in te spelen. Zo heb ik voorheen nog nooit de bass gespeeld, maar heb dat tijdens New Orders mijzelf aangeleerd. Drie maanden lang heb ik met veel plezier intensief bass gitaar gespeeld en vond dat ik dat instrument op het album moest houden.

Tuvaband

Was het moeilijk om nieuwe instrumenten waar je nog helemaal niet bekend mee was te leren bespelen?
Het grappige is dat ik de eerste week tijdens het leren van de bass gitaar het best goed vond klinken. Maar na een week realiseerde ik mij dat het toch niet zo goed klonk. En elke week begon ik steeds meer te leren en begon ik er steeds beter in te worden. Het is mooi om de ontwikkeling mee te maken. In het begin denk je dat het allemaal best goed is, maar naarmate je steeds meer leert en probeert word je ervan bewust dat het allemaal veel beter kan.

Wil je met een nieuw plaat wel andere muzikanten betrekken in de studio?
Dat ligt eraan. Als ik de instrumenten gewoon zelf kan bespelen dan zie ik niet in waarom ik andere muzikanten zou moeten uitnodigen. Is er een instrument wat ik niet zelf kan leren en perfectioneren dan zal ik een andere muzikant vragen om het te bespelen. Voor bijvoorbeeld een snelle gitaarsolo zal ik snel al iemand anders vragen,

Je bent in Noorwegen genomineerd voor een Noorse “Grammy”. Kreeg je hierdoor meer aandacht van publiek en pers?
Niet echt, want ik werd genomineerd tijdens de pandemie. Er was dan ook geen speciale show. Normaal gesproken is er een grote show op de nationale televisie, maar dit keer was het heel klein gehouden met wat aandacht bij diverse normale televisie programma’s.

Is het moeilijk om in Noorwegen een muzikant te zijn?
Het is best moeilijk. Zeker gezien de prijzen overal in de wereld omhoog gaan. En het is niet zo dat je meer geld krijgt om optredens te geven of voor je albums. Dus ja, het is best moeilijk om een artiest te zijn in Noorwegen. Ook omdat Noorwegen een duur land is om te leven. Daarnaast zijn er wel financieringen vanuit de overheid om muzikanten te steunen. Ik kan over het algemeen niet klagen, maar het is soms wel lastig.

Naar welke artiesten luister je op dit moment en door welke artiesten word je geïnspireerd?
Ik krijg inspiratie door verschillende artiesten en muziekgenres. Zo krijg ik van de ene artiest inspiratie door de productie, terwijl ik van een andere artiest inspiratie krijg door de instrumentatie. Het album waar ik het meest naar luister de afgelopen tijd en waar ik de meeste inspiratie van krijg is Childish Prodigy van Kurt Vile. Ook luister ik de laatste tijd veel muziek van Kate Bush.

Tegenwoordig is het luisteren van singles en albums via stream platformen heel normaal. Fysieke releases zoals cd’s en vinyl zie je steeds minder. Vind je dit positieve ontwikkelingen binnen de muziekindustrie?
Toen ik begon met het maken van muziek was er al streaming, dus ik weet eigenlijk niet anders. Ik hoop wel dat mensen tegenwoordig nog steeds naar albums luisteren en in de juiste volgorde. Ook zie ik dat mensen nog steeds vinyl en cd’s kopen, alhoewel dat wel minder is. Het wordt allemaal veel duurder en streaming is natuurlijk een stuk goedkoper.

Hoe vind je het om optredens te geven? Vind je het leuk of ben je gespannen? Wat voor gevoel krijg je erbij?
In het verleden vond ik optredens geven spannend. Maar nu ik een geweldige band bij mij heb op het podium heb ik er plezier in. Opeens viel er een last van mij af en is het veel minder spannend en veel relaxter. Het is allemaal goed en ik vind het leuk.

Je bent een gerespecteerde artiest zowel in Noorwegen als buiten Noorwegen. Wat zijn je toekomstdromen, wat wil je nog bereiken als muzikant?
Het belangrijkste voor mij als muzikant is om muzikant te blijven en daarmee mijn geld te verdienen. Hopelijk wordt het allemaal wat meer stabieler en kan ik met overtuiging vaststellen dat ik jaren door kan gaan met muziek produceren en optredens geven. Ik hoop dat mijn muziek door meer mensen wordt geluisterd, zodat ik meer shows kan geven en een groter publiek kan bereiken.

New Orders is nu te koop en op alle streamplatformen te luisteren


Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums