Logo Orange Flag Music 2023

Tyler Ramsey, “Ik ben tijdens het maken van mijn nieuwe album gegroeid in het leren vertrouwen op andere mensen en samenwerken”

Tyler Ramsey is een singer-songwriter uit Amerika en dit jaar verscheen zijn nieuwe album New Lost Ages. Je zou hem kunnen kennen als lead-gitarist van indie band Band of Horses. Echter heeft hij de band inmiddels al een aantal jaren achter zich gelaten en focust zich tegenwoordig helemaal op zijn solocarrière. Voor zijn nieuwe album doet Tyler Ramsey dingen net even wat anders dan bij zijn eerdere platen. Hij liet dit keer bekende producer Phil Ek (Fleet Foxes, Father John Misty, The Shins) het werk doen en vertrouwde meer dan ooit op de kennis van anderen. Het levert met New Lost Ages een fantastisch nieuw album op van uitzonderlijke kwaliteit. Liefhebbers van authentieke singer-songwriter muziek mogen dit album niet missen en is een must-listen.

Ik sprak Tyler Ramsey over zijn nieuwe album, wat hij vindt van de huidige staat wereld en wat zijn dromen zijn.

Hoi Tyler, recent verscheen je nieuwe album New Lost Ages. Hoe enthousiast ben je om dit nieuwe album uit te brengen?
Ik ben altijd enthousiast om nieuwe muziek uit te brengen. New Lost Ages is heel speciaal voor mij en een hele grote stap. Ik heb voor dit album dingen gedaan die ik niet eerder heb gedaan. Zo werkte ik met de ervaren producer Phil Ek en hij bracht veel nieuwe dingen. Ik voel mij goed over de songs en heb er voor gezorgd dat het album heel goed klinkt. De reacties op New Lost Ages zijn ontzettend positief. Het album krijgt veel radio play en ik krijg veel leuke feedback van mensen die mij persoonlijk benaderen.

Je was in het verleden de lead-gitarist van indie band Band of Horses. Waarom heb je besloten deze band te verlaten en je helemaal te focussen op een solocarrière?
Tien jaar was ik lid van Band of Horses en we hebben veel prachtige dingen met elkaar gedaan. Maar uiteindelijk kreeg ik het gevoel dat we niet met elkaar verder konden samenwerken. Ook op persoonlijk gebied ging het niet helemaal lekker. Het is bijna altijd zo als je als band zo lang bij elkaar bent. Er ontstaat een gebrek aan communicatie en mensen behandelen elkaar niet juist. En ik had zoiets voor mijzelf dat ik niet meer in de band wilde zijn. Tijd om verder te gaan en te focussen op mijn solocarrière.

Wat heb je geleerd tijdens het maken van New Lost Ages?
Tijdens New Lost Ages heb ik geleerd om mensen meer te vertrouwen. Mensen te laten doen wat zij het beste doen en zelf niet alles te willen controleren. Ik heb dit keer echt vertrouwd op producer Phil Ek. Ik heb vanaf het begin aangegeven als hij mij iets aan de songs wilde laten veranderen dat ik daar open voor stond. Het vertrouwen in andere mensen en meer samenwerken is iets waar ik in gegroeid ben tijdens het produceren van dit nieuwe album.

Hoe belangrijk was Phil Ek als producer, wat voor inbreng had hij?
Phil Ek heeft zoveel geweldige albums geproduceerd en brengt magie in de studio. Hij creëert een geweldig geluid en weet op een coole manier de productie te leiden. Wat ik van tevoren had bedacht hoe het album zou moeten zijn is uiteindelijk nog beter geworden door zijn kwaliteiten. Hij heeft veel aandacht en liefde besteed aan dit project en heeft ervoor gezorgd dat het zo goed mogelijk zou klinken. Met New Lost Ages sla ik niet een hele nieuwe weg in, maar ik had mij niet kunnen voorstellen dat het album zo goed zou worden. De aandacht voor details is ongelofelijk en Phil Ek was een ontzettend belangrijke factor tijdens de productie.

Wat is het verschil tussen je vorige plaat For the Morning en New Lost Ages?
Voor For the Morning werkte ik met een kleine groepje in de studio, Kevin Ratterman en Seth Kauffman. Maar tijdens de productie van dat album had ik veel meer de controle over de songs dan bij New Lost Ages. Ik had alles al in mijn hoofd hoe het zou moeten zijn en ben trots op dat album. Kevin en Seth hebben zoveel goed werk verricht. Ze zijn fantastische engineers en producers. Maar tijdens For the Morning was niet alles op papier vastgelegd. We waren in de studio en ik deed mijn ding zoals ik gewend was. Phil Ek zorgde ervoor dat ik echt aan het werk ging. Hij was bijvoorbeeld heel serieus over de vocal takes. In het verleden had ik mijn eigen idee over hoe vocal takes zouden moeten zijn, maar hij liet mij werken en bleef het herhalen totdat het goed was. Daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Op het titelnummer zing je over de slechte staat van de wereld. Is de staat van de wereld iets waar je je zorgen overmaakt?
Ja, ik denk veel na over hoe het met de wereld gaat. Zelfs als je het nieuws negeert merk je nog steeds hoe slecht het eigenlijk gesteld is. In mijn buurt merk ik dat mensen niet goed met elkaar omgaan en zonder na te denken dingen doen. Ik leef in een prachtige omgeving in de bergen en er zijn ontwikkelaars die iedere boom willen omhalen en de natuur vernielen. We zijn niet goed bezig en moeten meer nadenken over hoe we de wereld beter en gezonder kunnen maken. En het lijkt niet te stoppen en alleen maar erger te worden. De staat van de wereld is echt iets waar ik mij zorgen overmaak en mij hele leven aan kan spenderen om het te veranderen. Echter vind ik het ook belangrijk om gelukkig te zijn met mijn gezin en genieten van de kleine dingen. Je moet zeker aandacht besteden hoe het gesteld is met de gezondheid van de wereld, maar nog belangrijker is de focus op je persoonlijke leven.

Tyler Ramsey

Wil je met New Lost Ages de luisteraar een bepaalde boodschap meegeven?
Als mensen naar mijn muziek luisteren, dan wil ik dat ze dat op hun eigen manier interpreteren. De simpelste boodschap van New Lost Ages is het positieve en negatieve, licht en donker. Het idee dat iedereen moeilijke momenten in het leven heeft en dat iedereen hopelijk gezond aan de andere kant komt. Een beetje licht op momenten en weer klaarmaken voor mindere tijden. Dat is waar de meeste liedjes op dit album vandaan komen. Het ervaren van lastige periodes en er op een positieve manier uitkomen.

Hoe gaat bij jou het schrijven van nieuwe liedjes in zijn werk? Moet je er veel moeite voor doen of komen ze snel en heel natuurlijk?
Het proces van nieuwe liedjes schrijven heeft bij mij zo z’n tijd nodig. Er zijn tijden waarin ik soms veel en snel schrijf. Maar ik besteed normaal gesproken veel tijd aan mijn lyrics en probeer het zoveel mogelijk bij te schaven. Mijn notebooks staan pagina’s en pagina’s vol met dezelfde liedjes, steeds ieder met wat aanpassingen. Liedjes kunnen ontstaan binnen een paar dagen, maar ook binnen een aantal weken. Het nummer Dark, Dark, Dark van dit nieuwe album is ontstaan binnen tien minuten. Ik probeerde eens voor de verandering in een keer zo snel mogelijk een liedje te schrijven en het lukte. Dingen kunnen dus heel snel gebeuren, maar soms heeft het ook tijd nodig.

Wat wil je nog bereiken in je leven, wat voor dromen heb je?
Mijn dromen zijn heel eenvoudig en simpel. Ik houd van het idee om artiest te zijn totdat ik een oude man ben. Dat zou geweldig zijn. Ik houd van het idee om in mijn leven een creatieve persoon te blijven en mijn kinderen aan te tonen dat dit ook een mogelijkheid is. Ik wil mijn kinderen leiden naar iets wat ze gelukkig maakt in het leven. Je kunt een creatief pad nastreven en vind dat succes is niet gebaseerd op cijfertjes of geld. Succes is gebaseerd op gelukkig zijn en om tevreden zijn met wat je hebt. Het is allemaal heel simpel. Het streven naar roem en veel geld is niet iets wat ik wil bereiken. En ik hoop dat mensen mijn albums luisteren, dat ze een emotionele connectie hebben met mijn muziek en er iets waardevols uit kunnen halen.

New Lost Ages is nu overal te beluisteren

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums