Logo Orange Flag Music 2023

Alela Diane – Looking Glass

Alela Diane - Looking Glass album cover

We bevinden ons weer in de herfstperiode, de bladeren vallen van de bomen en de wintertijd is ingegaan. Gelukkig valt het mee met regen en het koude weer. Het is zelfs aangenaam warm. Maar desalniettemin vraagt dit seizoen om mooie passende muziek. En dat is nu net wat folk artiest Alela Diane met haar nieuwe plaat Looking Glass weet te brengen.

Ik vertel dit wel meer in mijn recensies en doe het nu weer, maar er zijn tegenwoordig ontzettend veel vrouwelijke folk singer / songwriters. Sommige zijn net even wat beter dan de ander en ik luister er graag naar. Alela Diane is geen onbekende meer als muzikant en brengt sinds 2009 albums uit. Looking Glass is mijn eerste kennismaking met haar en het is een magische kennismaking geworden.

Want Looking Glass als album is één en al magie. De plaat is doordrenkt van prachtige strijker arrangementen dat gepaard gaat met prachtige snaar partijen, percussies, fluiten en hemelse achtergrondzang. Het is Alela Diane gelukt om een album te produceren om verliefd op te worden en constant opnieuw te willen luisteren. 

Ze werkt niet alleen en heeft de plaat geproduceerd met de bekende producer Tucker Martine, bekend van onder andere My Morning Jacket en The Decemberist. Daarnaast wordt de prachtige instrumentatie ingekleurd door gast artiesten van bands zoals Blind Pilot, My Morning Jacket, The Avett Brothers en Joanna Newsom. De muziek op Looking Glass bevat dan ook vele laagjes en bij elke beluistering ontdek je weer iets nieuws.

Alela Diane kan dus best gezien worden als ervaren singer / songwriter binnen de muziek. Een groot country zanger zei ooit dat je zo goed bent als je laatste plaat. Ik ben dan niet bekend met het oeuvre van Diane, maar Looking Glass is van zo hoog niveau dat ik mij niet kan voorstellen dat haar eerdere albums het overtreffen.

Je merkt dat ik aardig enthousiast ben over Looking Glass en dat is volkomen terecht. Je hoort dat Alela Diane een geheel eigen geluid heeft weten te creëren, met hier en daar flarden van artiesten zoals Florence and the Machine, Beach House en Fleet Floxes. Maar deze plaat staat helemaal op zichzelf en weet wat dat betreft alle andere folk albums van dit jaar te overtreffen. Klinkt allemaal best groots, maar als je eenmaal luistert naar deze plaat begrijp ik waar ik vandaan kom. Een effectieve mix van wonderschone instrumentatie, poëtische teksten en fraaie zang maken dit de perfecte herfstplaat. 

Uitgebracht door Soundly Music

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums