Logo Orange Flag Music 2023

Amanda Cook – Narrowing the Gap

Amanda Cook - Narrowing the Gap album cover

We kregen dit jaar al prachtige bluegrass albums te horen van onder andere Justin Moses en Andrew Marlin. Vorige maand kwam daar het hele mooie Narrowing the Gap bij van Amanda Cook. Ook Cook waagt zich al een tijdje aan dit interessante genre en deze nieuwe plaat is alweer de vierde uit haar jonge muziekcarrière.

Van origine komt Amanda Cook uit Florida, maar op dit moment leeft ze in de Virginia Mountains. Ze groeide al vroeg op met bluegrass en begon in 2007 met haar vader de bluegrass groep High Cotton. Zo kwam ze in aanraking met het optreden en toeren door de Verenigde Staten. Ervaringen die ze op relatief jonge leeftijd opdeed en daar nog steeds de vruchten van plukt.

In 2014 ging ze solo met het album One Stop Along the Road en dat zorgde voor een bescheiden doorbraak. Door haar groeiende bekendheid trok ze de aandacht van het label Mountain Fever Records. Een label bij uitstek geschikt voor bluegrass artiesten. Ook Justin Moses nieuwe plaat Fall Like Rain is op dit label uitgebracht. Dat een label als Mountain Fever Records het ziet zitten in Amanda Cook zegt veel. Dat vertrouwen betaalt ze behoorlijk terug met haar platen. Haar nieuwste Narrowing the Gap is daar geen uitzondering op.

Maar Amanda Cook doet dit natuurlijk niet alleen. Ze heeft sinds 2013 een band geformeerd die uitstekend op elkaar is ingespeeld. We gaan het lijstje af. Carolyne van Lierop op banjo, Josh Faul op bass, Aaron Foster op gitaar, Troy Boone op mandoline, George Mason fiddle en Amanda Cook lead vocals. Dat deze band elkaar blindelings weet te vinden op Narrowing the Gap kan gezien worden als een understatement. Het klankenspel is werkelijk waar meer dan fantastisch en ieder instrument heeft zijn meerwaarde.

Wat opvalt aan Narrowing the Gap is dat banjo speelster Carolyne van Lierop op veel nummers de overhand heeft. Ze heeft het instrument geperfectioneerd en trekt op deze plaat het voortouw. Het krachtige banjo spel wordt goed gecombineerd met de andere instrumenten en de plaat is wat dat betreft strak en fijn geproduceerd.

De nummers op Narrowing the Gap vliegen voorbij en voor je het weet ben je bij de laatste aangekomen. Je leeft je even helemaal in de verhalen die Amanda Cook te vertellen heeft. Zo doet ze onderwerpen aan als religie, haar leven in de Virginia Mountains en liefde. Heel zoet allemaal, maar zeer doeltreffend. Het maakt van deze plaat een onvergetelijke reis door bluegrass muziek. Een waar uitvinder van het genre en inmiddels overleden Bill Monroe ongetwijfeld zijn goedkeuring aan zou geven. (Mountain Fever Records)

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment