Logo Orange Flag Music 2023

Annie Bartholomew – Sisters of White Chapel

Annie Bartholomew - Sisters of White Chapel album cover

Annie Bartholomew is een singer-songwriter uit Alaska. Maar dat is ze niet alleen, want ze werkt ook als radio producer en heeft veel werkervaring opgedaan bij het bekende NPR Music. Dit jaar brengt ze een speciaal album project genaamd Sisters of White Chapel. Een album met allemaal historische verhalen over de Klondike Gold Rush in Alaska en Yukon. 

Sisters of White Chapel kent zijn productie in 2019 en is geproduceerd door Justin Smith. Opmerkelijk dat dit album pas deze maand is verschenen. Waarom het zo lang heeft moeten duren is niet duidelijk, maar waarschijnlijk zal de pandemie een rol hebben gespeeld. Desalniettemin is het album inmiddels overal te beluisteren en het wachten meer dan waard geweest.

Dit album project bevat dus allemaal kleine verhaaltjes over de Klondike Gold Rush in Alaska en Yukon. Annie Bartholomew heeft goed onderzoek gedaan naar de historie van deze periode en het naar liedjes vertaalt. Met name staat de vrouw centraal in deze periode en in wat voor omstandigheden ze precies moesten leven. Het wordt tijdens het luisteren duidelijk dat het geen vrolijke tijden voor vrouwen waren.

Maar het levert wel hele mooie verhalen op. Soms kunnen dit soort concept platen teveel focussen op de teksten en te weinig op de muziek. Gelukkig zit het met zowel teksten als muziek goed bij Sisters of White Chapel. Annie Bartholomew weet naast de geweldige schrijfsels het album heel mooi in te kleuren met haar banjo. Ook instrumenten zoals fiddles, mandolines, bass en piano‚Äôs zijn een lust voor het oor. 

Dat gezegd hebbende weet Annie Bartholomew met Sisters of White Chapel een fantastische sfeer op plaat te brengen. Het is een traditionele sfeer en het album klinkt alsof je je bevindt in een van de drukke bar salons ten tijde van de Klondike Gold Rush. Deze muziek brengt je even helemaal terug naar de tijden waar de Amerikanen energiek op zoek gingen naar goud. 

Ondanks dat Sisters of White Chapel een relatief korte plaat, het had een EP kunnen zijn, heeft het mij voldoende overtuigd en heb er veel plezier aan beleefd. Annie Bartholomew is een heel sterke singer-songwriter en weet zowel met haar teksten als met haar muziek een geweldige indruk te maken. Heb je zin in traditionele Amerikaanse folk muziek, dan is dit album waar je moet zijn. Het zal je alles behalve gaan vervelen.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment