Logo Orange Flag Music 2023

Anthony D’Amato – At First There Was Nothing

Anthony D'Amato - At First There Was Nothing album cover

In het begin was er niets. Dat geldt voor het schrijven van deze recensie en dat geldt ook voor At First There Was Nothing van Americana artiest Anthony D’Amato. Wat hij er vervolgens van heeft gemaakt is een geweldige plaat met rijke instrumentatie, veel tempowisselingen binnen de liedjes en slimme lyrics. 

Anthony D’Amato is geboren in New Jersey en kreeg internationale bekendheid door zijn debuut The Shipwreck From The Shore uit 2014. Hij werd door NPR uitgenodigd om aan het bekende Tiny Desk concert mee te doen en kreeg zowel in Amerika als in Europa gave recensies. Met een positieve zin als “D’Amato schrijft in de traditie als Bruce Springsteen en Josh Ritter” kan je thuiskomen.

Dat was 2014 en er is sindsdien veel gebeurd rondom Anthony D’Amato. Hij bracht wat succesvolle EP’s uit en toerde de hele wereld over met onder andere American Aquarium, Ben Folds, Valerie June, The Felice Brothers en meer. Ook D’Amato moest wat tijdens de pandemie en verhuisde voor het produceren van At First There Was Nothing van de oostkust in Amerika naar Utah, het woestijnlandschap in het westen.

Dat heeft hem behoorlijk goed gedaan en de muziek op At First There Was Nothing brengt je tijdens het luisteren naar de dorren vlaktes van Utah. Dat gevoel heeft hij met zijn diversiteit aan instrumentatie en warme stemgeluid heel goed weten over te brengen. Zo’n album cover helpt natuurlijk ook mee en Anthony D’Amato zal er ongetwijfeld mooie herinneringen hebben gemaakt.

Ik heb dit jaar denk ik nog niet zo’n breed palet aan instrumentatie gehoord zoals op At First There Was Nothing. Producer en songwriter Joshua James heeft samen met Anthony D’Amato z’n uitstekend werk afgeleverd en de muziek verschillende lagen gebracht. Je hoort van alles gebeuren en het geheel klinkt dynamisch. Alleen al de zachte melige blazers zijn een plezier voor het oor. Maar ook de krijsende pedal steel klanken en percussies kleuren de plaat heel mooi in.

Dat maakt At First There Was Nothing voor mij één van de spannendste Americana platen van het jaar. Hier is een geweldig getalenteerde Americana artiest aan het werk en weet duidelijk wat te doen en hoe het te doen. Anthony D’Amato mag ik dan recent hebben leren kennen, wat hij op deze plaat weet te brengen is een fijne eerste kennismaking. Er zijn platen waarvan je denkt dit is goed. En er zijn platen waarvan je denkt dit is geweldig. Deze plaat behoort tot de laatste categorie.

Uitgebracht in eigen beheer

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment