Logo Orange Flag Music 2023

Anton Fermhede – Big North

Anton Fermhede - Big North album cover

Zo’n album cover betekent maar één ding: zomerse vakantieliedjes. En dat is nu net wat ik nodig heb. Gelukkig begint het steeds warmer te worden en daar hoort gewoon een passende soundtrack bij. Deze soundtrack levert Anton Fermhede met zijn nieuwe album Big North. Een tiental folk liedjes om warm van te worden en in de vakantiestemming te komen.

Je zou denken na het luisteren van Big North dat Anton Fermhede uit Amerika of Australië komt. Daar komt dit soort zomerse West Coast muziek meestal vandaan. Maar niets is minder waar, want hij komt uit het koude Zweden. Wel is het zo dat dit album deels opgenomen is in Zweden en deels in Californië. Een mooie blend tussen Amerikaanse en Zweedse West Coast muziek.

Wat Anton Fermhede doet met Big North is niet nieuw en er is een bepaalde niche voor. Dit is dus zomerse verre vakantie muziek en doet veel refereren naar de grote artiesten van dit genre zoals Jack Johnson, Xavier Rudd en Michael Lane. Het is gewoon eenvoudige no-nonsense muziek ideaal om mee te nemen op vakantie. 

De muziek op Big North is dan ook heel relaxt en laid-back. Er wordt uiteraard veel gebruik gemaakt van gitaren, maar dat is niet het enige wat Anton Fermhede met dit album te bieden heeft. Ook kleurt hij het album ontzettend mooi in met andere instrumenten zoals piano, drums en prachtige strijkers. Het is het complete plaatje en het album is binnen één take opgenomen.

Dit soort albums krijgen naar mijn mening veel te weinig aandacht. Dit soort muziek is juist om vrolijk van te worden en doet even de dagelijkse sleur vergeten. Anton Fermhede weet met Big North een waardevolle toevoeging te zijn aan dit genre. Hij weet precies hoe dit soort West Coast muziek hoort te klinken en doet gewoon uitstekend werk.  

Hopelijk blijft Anton Fermhede een passie houden voor de zomer, witte stranden, surfen en natuurlijk reizen naar verre warme vakantiebestemmingen. Alhoewel Big North niet grote massa’s mensen gaat trekken zal de verfijnde folk muziekliefhebber zeker wat aan zijn muziek hebben. Dit album laat je alles even vergeten en je doen verlangen naar de warmte. Heerlijk kleine liedjes waar met liefde aan gewerkt is. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg van dit soort artiesten zijn en weet deze Zweed meer van dit soort muziek te produceren. Ik zeg er geen nee tegen en kan er geen genoeg van krijgen. Laat de zomer maar beginnen.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums