Logo Orange Flag Music 2023

Ben Bedford – Valley of Stars

Ben Bedford - Valley of Stars album cover

Zoals bij zoveel mensen in de wereld heeft folk artiest Ben Bedford ook een aantal moeilijke jaren achter de rug. Tijdens de lockdown in 2020 zat hij in een scheiding en had te maken met een diepe depressie. Daarnaast woonde hij alleen met zijn kat in een buitenwijk in de Amerikaanse staat Illinois. Het was allemaal niet heel bevorderlijk voor zijn mentale gezondheid. Maar muziek is altijd de redding en het maakte Ben productief met Valley of Stars als resultaat.

Ben Bedford bleek zelfs zo productief te zijn dat hij tijdens het begin van de pandemie in totaal dertig composities schreef. Het materiaal bleek goed overeen te komen met elkaar en er zat een bepaalde lijn in. Hij wist de nummers terug te schroeven van dertig naar elf en dat is uiteindelijk Valley of Stars geworden. 

Wat gelijk op te merken is aan de muziek van Ben Bedford is dat heel minimalistisch van opzet is. Er gebeurt niet heel veel en de muziek wordt ingekleurd met lichte akoestische gitaren, bass gitaren, strijkers en af en toe wat vrouwelijke zang op de achtergrond. Ondanks de minimalistisch opzet heeft Valley of Stars toch een bepaalde aantrekkingskracht. 

Want Valley of Stars is een hele mooie luisterervaring. Je moet wel een liefhebber van rustige folk muziek zijn om dit te kunnen waarderen, want nergens vind je veel grootsheid. Alles wordt heel intiem gehouden en nergens wordt op een grootse wijze geproduceerd. Maar dat is juist de kracht van dit album en van de artiest Ben Bedford.

Valley of Stars is ook een wat vreemde plaat. Zo is er een nummer waar Ben Benford vaag fluisterend het nummer inkleurt, Stars & Skywheel heet dit liedje. Het is beste vreemd om naar te luisteren en je moet er van houden. Ik persoonlijk vind het niet veel aan, maar sommige mensen vinden dit soort fluisterende geluiden in muziek heel mooi. Best apart, omdat ik het nog nooit op een album eerder heb gehoord.

Valley of Stars is een pure folk plaat en het is aan te raden om het op een rustig moment op te zetten. Zoals gezegd ontbreekt het aan grootse gebaren en wordt het allemaal heel minimalistisch sober gehouden. Dit soort muziek zal je in ieder geval helemaal tot rust brengen. Van tijd tot tijd kan ik dit soort albums best hebben, ondanks dat het weinig nadrukkelijke melodie├źn bevat. Ben Bedford heeft zich tijdens moeilijke tijden bijzonder nuttig gemaakt en dat maakt deze plaat des te knapper. Een geweldig delicaat folk kunstwerkje om van te houden zo mooi.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment