Logo Orange Flag Music 2023

Ben Jarrell – Up and Headed West

Ben Jarrell - Up and Headed West album cover

Ik weet het, we zijn aardig onderweg naar het einde van het jaar 2022 maar toch wil ik van de gelegenheid gebruik maken om een plaat van 2021 te bespreken. Waarom vraag je je af? Omdat ik sinds een paar weken dit album heb ontdekt en er ongelofelijk enthousiast over ben. Het gaat om Ben Jarrell’s Up and Headed West. Een album doordrenkt met country invloeden en waar de oude country legendes trots op zouden zijn geweest.

Ben Jarrell is een country artiest uit Dothan, Alabama en zette in het verleden band na band op. Hij liet zich inspireren door allerlei grote country artiesten zoals George Jones, Johnny Paycheck, John Prine, maar ook hedendaagse grootheden zoals Blackberry Smoke en The Steel Drivers. Ben Jarrell is solo gegaan en Up and Headed West is zijn tweede plaat.

En heel stiekem was ik al aardig enthousiast over zijn eerste plaat Troubled Times uit 2019. Het is het type honky tonk country muziek wat je steeds minder hoort in Amerika. Er is zeker nog genoeg animo voor, maar je merkt dat veel country artiesten het toch op safe spelen. Dat geldt met name bij country artiesten uit Nashville. Dat maakt het des te opmerkelijker dat Ben Jarrell zijn muziek zo nu en dan in Music City produceert.

Maar natuurlijk is Nashville niet alleen maar gelikte mainstream country. Ben Jarrell is één van de artiesten die traditionele en authentieke country muziek lief heeft en dat zonder al te veel problemen in zijn muziek verwerkt. Dat betekent eerlijke teksten, rauwe productie en gebruik van veel traditionele instrumenten zoals een vuurwerk aan pedal steels.

Dat maakt voor mij Up and Headed West een album wat opgemerkt mag worden. Het bevat al het heerlijks wat een goede country honky tonk plaat moet bevatten. Je merkt dat Ben Jarrell geweldige muzikanten om zich heen heeft verzameld en zij zijn ontzettend goed op elkaar ingespeeld. Zowel met ballads als up tempo nummers kunnen ze uitstekend uit de voeten.

2021 ligt dus ver achter ons, maar Up and Headed West is het luisteren waard als je traditionele country een warm hart toedraagt. Dit is zo’n album waar helemaal niet moeilijk is om in te komen en je bevindt je na het eerste nummer gelijk in de broeierige honky tonks van Amerika. Ben Jarrell is een groot talent als het aankomt op hedendaagse country muziek en ik vind dat je hem niet mag missen. Deze man en zijn muzikant vrienden stralen één en al klasse uit.

Uitgebracht in eigen beheer

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment