Logo Orange Flag Music 2023

Blake Allen Lillard – East of Keetonville

Blake Allen Lillard - East of Keetonville album cover

Blake Allen Lillard is een Oklahoma native die sinds een paar jaar muziek maakt dat te categoriseren valt onder jaren 90 country rock en red dirt country. Ondanks zijn nieuwkomer status maakt hij met East of Keetonville genoeg indruk om zijn populariteit verder uit te breiden. De muziek maakt indruk en de teksten zijn makkelijk te simpel maar doeltreffend.

Opmerkelijk gezien heeft Lillard in zijn jongere jaren nooit de ambitie gehad om country muzikant te worden. Daarentegen deed hij wel met enige regelmaat mee met rodeo’s en pakte af en toe een gitaar op. Hij werd zelfs zo goed in het spelen van de gitaar dat hij in 2014 voor een publiek van 10.000 man stond. Dit gebeurde in zijn laatste jaar van de middelbare school.

Lillard ging economie studeren en haalde zijn bachelor graad. Maar om als accountant door het leven te gaan zag Lillard niet zitten. Hij kwam op een punt dat hij een keuze moest maken. Een keuze die zijn toekomst zou gaan bepalen. Lillard had die keuze min of meer al gemaakt met het uitbrengen van zijn debuut EP in 2019. De EP, die nu overigens niet meer te vinden is, heeft hij helemaal zelf ingespeeld en geproduceerd. Ook trad hij al veel op in en rondom Oklahoma en werd mondjesmaat steeds bekender. Door het leven gaan als muzikant was bestemd voor hem. Alleen kwam hij er pas laat achter.

Inmiddels heeft Lillard een band om zich heen verzameld bestaande uit Alex Clark (gitaar), Gabe Belden (drums) en Jon Coleman (bass). Begin juli heeft Lillard zijn debuut LP uitgebracht East of Keetonville. Een relatief korte LP van rond de 30 minuten laat een persoon horen die worstelt met de liefde en uitermate introspectief is.

Op Done Fighting vraagt Lillard zich af wanneer het ruzie maken met zijn liefde klaar is en wanneer ze elkaar weer normaal kunnen liefhebben. Empty Bottles laat Lillard hopeloos alleen achter in een honky tonk bar. Er zijn genoeg lege bierglazen en op de achtergrond speelt muziek van Hank Williams en Turnpike Troubadours. Hoe heeft het openstellen voor liefde zo kunnen uitpakken?

Op East of Keetonville spreekt Blake Allen Lillard vooral voor zichzelf, maar opener Murder & Mexico is een fictief verhaal geworden over hoe een niet te nader genoemde persoon zijn vriendin vermoord en vlucht naar Mexico. Hij vindt een nieuwe liefde in Mexico, maar wordt desondanks opgespoord en opgepakt. Het is een geweldige opener die gelijk laat zien wat Lillard in huis heeft.

Aan interessante verhalen op East of Keetonville geen gebrek, maar vooral de muziek blinkt uit. De hele plaat heeft een lekkere flow en East of Keetonville bestaat voornamelijk uit uptempo nummers die een zwaar aangezet geluid laten horen. Dit komt door de gitaren en drums die nadrukkelijk aanwezig zijn. Er zijn ook ballads te horen zoals You Won’t Let Me Love You en eerder genoemde Empty Bottles om nog enigszins de balans te behouden.

Ondanks dat Blake Allen Lillard een nieuwkomer in de Oklahoma music scene is met weinig vlieguren maakt hij met East of Keetonville een prima indruk. Intrigerende teksten die al dan niet fictief, al dan niet echt gebeurd zijn, maken hem tot een geweldige verhalenverteller. Daarbij optellend de overduidelijke red dirt country rock sound maken van Blake Allen Lillard een artiest om in de gaten te houden.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment