Logo Orange Flag Music 2023

Bonny Light Horseman – Bonny Light Horseman

Bonny Light Horseman album cover

Wat te verwachten van een album vol traditionele muziek dat terug dateert eeuwen geleden? De nieuwe folk super groep Bonny Light Horseman greep de kans aan om dit soort muziek op te nemen. Het resultaat is een bloedmooi album waar ze op kunnen voortbouwen. Bonny Light Horseman neemt de luisteraar terug naar de oude tijden, maar aan de andere kant behoudt het een hedendaags folk geluid.

Bonny Light Horseman bestaat uit Anaïs Mitchell, Eric D. Johnson en Josh Kaufmann. Mitchell is een gerespecteerde muzikant en musical schrijfster. Ze won diverse awards voor haar Broadway musical Hadestown. Ze ontmoette Eric D. Johnson een paar jaar geleden via social media. Johnson is op zijn beurt bekend van de band Fruit Bats en andere samenwerkingen zoals met The Shins. Josh Kaufmann komt in het plaatje als jarenlange vriend van Johnson. Kaufmann is instrumentalist en producer van onder andere Craig Finn en Josh Ritter. De ontmoeting van de groep vond plaats in 2018 en er was meteen een chemie. Bonny Light Horseman was geboren.

Elke nummer op dit zelf getitelde debuut hebben haar roots in oude nummers en zijn helemaal opnieuw bewerkt en opgenomen. Je zou hierbij denken dat het vooral oubollig klinkt. Niets is minder waar. De plaat is gladgestreken en de productie is schoon en uitstekend verzorgd. Je hoort een breed palet aan zonnige akoestische gitaren, glinsterende fiddles en harmonieuze piano’s. De vocalen wisselen per nummer en maken dit allemaal van Bonny Light Horseman een genietbare plaat.

Er zijn zeker een paar nummers die het beter doen dan de rest. Je hebt het speelse Jane Jane waar Mitchell en Johnson van prettig van vocalen wisselen. Dan heb je het intrigerende Deep in Love. Een langzame ballad met mooie songteksten over een man diep verliefd en hopend dat zijn hart niet gebroken wordt. Als laatste heb je het titelnummer Bonny Light Horseman. Een nummer die terug gaat naar de oude tijden waar een soldaat vermoord is door Napoleon Bonaparte. Met de weduwe zingend en treurend naar haar geliefde. Het is een langzame ballad, oprecht en laat je elke keer weer achter met tranen in de ogen.

De leden van Bonny Light Horseman hebben een geweldige connectie met elkaar. Het komt de muziek ten goede en maakt het allemaal erg memorabel. De luisteraar is het hier blijkbaar mee eens gezien de stream-cijfers en verkopen. Er gaan zelfs al geruchten voor een nieuw album.

Het zo goed nieuws zijn als Bonny Light Horseman een nieuwe plaat zouden uitbrengen. Naar mijn mening zouden ze de formule van het reproduceren van oude nummers moeten behouden. Kijkend naar de ervaringen van de band en een schat aan klassieke liedjes zou dat geen probleem moeten zijn. Tot die tijd luister ik zonder veel moeite naar dit inspirerende album.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment