Logo Orange Flag Music 2023

Broken Bells – Into the Blue

Broken Bells - Into the Blue album cover

Indie pop band The Shins kunnen bij mij niet verkeerd doen. Frontman James Mercy en zijn mannen hebben door de jaren heen een prachtig oeuvre opgebouwd wat maar niet gaat vervelen. En dan heb je het zij-project Broken Bells nog, wat Mercer samen met rap producer Danger Mouse heeft opgezet. Ook naar mijn mening bijzonder goed geslaagd. Het duo laten na lange tijd eindelijk weer eens van zich horen met gloednieuwe plaat Into the Blue.

Als je The Shins en Broken Bells niet kent dan staat je heel wat moois te wachten. Althans, als je interesse hebt in toegankelijke indie liedjes. Ik vind het één van de beste alternatieve muziek van dit moment en ze slagen er elke keer weer in om met iets fantastisch te komen. Ook als ik luister naar Into the Blue is het weer enorm genieten.

Heel eerlijk doet Broken Bells met Into the Blue niet veel anders dan de titelloze debuutplaat en vervolg After the Disco. Toch hoor je een bepaalde ontwikkeling en vernieuwing. James Mercer geeft zelf aan dat deze plaat z’n beste werk tot nu toe is en ik zal hem daar geen ongelijk in geven. Althans, nu ik de plaat een aantal weken intensief heb geluisterd. In het begin even wennen, maar inmiddels zijn de liedjes stuk voor stuk favorieten binnen het oeuvre van Broken Bells geworden.

Into the Blue klinkt wederom lekker dromerig en je kunt je laten meezweven op de muziek. Het heeft een soort van organisch geluid wat doet terugdenken aan de beginperiode van The Shins. Natuurlijk is het stemgeluid van James Mercer weer geweldig om te horen en dat doet mij steeds weer teruggrijpen naar Broken Bells en The Shins platen. 

James Mercer en Danger Mouse komen beiden uit verschillende hoeken van het muzikale spectrum, maar als duo Broken Bells werkt het simpelweg erg goed. Zaten er bij eerdere platen van Broken Bells nog wat niemendalletjes, Into the Blue is negen nummers lang genieten en is alles behalve een saaie beluistering te noemen. Het barst van de creativiteit, subtiliteit en uiteraard het vakmanschap en jarenlange ervaring van muziek produceren.

Dat maakt Into the Blue één van de beste indie plaatjes van het jaar. James Mercer en Danger Mouse zijn er in geslaagd om zichzelf te vernieuwen en met nog iets beters te komen. Artwork is ook niet onbelangrijk en is weer heel mooi om te zien. Alhoewel ik toch erg sterk het gevoel krijgt dat de album cover geïnspireerd is door Wonderful Wonderful van The Killers. Dat kan haast toch niet anders? Desalniettemin geweldige plaat waar ik nog lang van ga genieten.

Uitgebracht door AWAL / V2 Records

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment