Logo Orange Flag Music 2023

Caitlyn Smith – High

Caitlyn Smith - High album cover

Met sommige nieuwe artiesten heb je direct een klik. Je weet gelijk dat het goed zit en dat ze veel potentie hebben. Zo’n artiest is Caitlyn Smith. Dat goede gevoel kreeg ik na het horen van haar eerste EP een aantal jaren geleden en de albums die volgden waren en zijn nog steeds geweldig. We hebben hier te maken met een vakvrouw die haar muziek carrière heel serieus neemt. Dit jaar is ze alweer toe aan haar derde plaat, High.

Caitlyn Smith wordt genoemd als geheime wapen van Nashville met een geweldig krachtige “smoky” stem. Ik begrijp helemaal waarom country zo lyrisch over haar is. Luister naar haar muziek en je raakt op een manier betoverd zoals dat maar weinigen kunnen. Caitlyn Smith is Nashville’s paradepaardje en is een geweldige singer / songwriter. Een van de beste country pop artiesten van dit moment.

Dat klinkt allemaal best positief heftig en dat is het ook. Op haar nieuwe plaat High laat ze wederom haar kwaliteiten horen. Dat is best opmerkelijk als je nagaat dat haar debuut Starfire uit 2018 komt. Ze zet stevig door met haar muziek productie en ik kan gelukkig stellen dat dat niet ten koste van de kwaliteit gaat. Integendeel zelfs.

High is Caitlyn Smith in grootse vorm. Ze kan met haar stem gigantisch uithalen en schuwt dat ook dit keer niet om te doen. Het lijkt mij heerlijk om een stem zoals Smith te hebben en ze is er goed van bewust wat ze er allemaal mee kan doen. Maar niet alleen de grootse uithalen vallen positief op, ook de warme en liefelijke kant van haar stem laat duidelijk van zich spreken. Het bevat dan ook een paar fraaie intieme ballads.

Qua teksten houdt Caitlyn Smith het simpel en eenvoudig. Ze heeft het over niets anders dan de liefde. Bij sommige country artiesten kan dat wat makkelijk overkomen, maar niet bij Smith. Het wordt op zo’n manier verpakt dat het nooit goedkoop aanvoelt. Haar stem is warm en liefelijk, zo ook de teksten. Nergens té zoet en nergens gaat het vervelen.

Caitlyn Smith heeft dit keer ervoor gekozen om de plaat zelf te produceren. Als ik eerlijk moet zijn hoor ik weinig echt vernieuwing ten opzichte van haar eerdere platen, alhoewel hier en daar wat opvallende viool accenten zijn te horen. Uiteindelijk is het toch echt de stem van Caitlyn Smith dat het meest opvalt aan High en ik verveel mij geen moment mee, over “high” gesproken… Deze plaat laat wederom zien wat deze rijzende Nashville ster uit Minnesota te bieden heeft en doet dat op meeslepende en indrukwekkende wijze. Ik word er stil van.

Uitgebracht door Monument Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums