Logo Orange Flag Music 2023

Claire Coupland – New Light

Claire Coupland - New Light album cover

Soms weet je bij albums na één keer luisteren dat het goed zit. Albums waarvan je weet dat je er heel veel plezier aan gaat beleven. De afgelopen tijd is dat het geval geweest met Claire Coupland haar nieuwe plaat New Light. Een album wat heel licht is, maar wonderschoon. Een album om van te gaan houden en zo lang mogelijk bij je te houden.

Claire Coupland zal voor de meeste muziekliefhebbers hier in Nederland niet bekend zijn. Ze komt uit Canada en produceert nu al een aantal jaren met succes muziek. In haar thuisland worden haar talenten erkend en krijgt ze genoeg lovende kritieken van bladen, blogs, radio en televisie. Deze lof is volkomen verdiend als je naar New Light luistert.

Want wat is New Light toch een prachtige plaat. Het wordt allemaal heel intiem gehouden, maar juist daar blinkt het in uit. Dit album bestaat uit een aantal wonderschone folkliedjes waar je rustig van wordt en waar je van gaat houden. Er wordt vakkundig gemusiceerd en je merkt dat het een hele volwassen plaat is geworden. 

En wat te denken van het stemgeluid van Claire Coupland? Ook dit is prachtig te noemen en brengt je helemaal tot rust. Vergelijkingen zijn dan ook snel gemaakt met andere artiesten zoals Maya De Vitry, Alela Diane en de recent besproken Jill Barber. Heerlijk zoetige vocals wat je even helemaal doet opwarmen. Heerlijk om naar te luisteren.

New Light vind ik persoonlijk een heel bijzondere plaat en staat hier nu al een aantal dagen elke dag aan. Claire Coupland heeft inmiddels de ervaring hoe een sterk liedjes te produceren en haalt met deze plaat makkelijke hoge voldoendes. Nergens wordt het saai en het blijft bijna dertig minuten boeiend genoeg om met veel plezier naar te luisteren. 

Claire Coupland heeft inmiddels dus een aantal platen weten te produceren en voor New Light kreeg ze de hulp van ervaren muzikanten van buitenaf. Zo sloot ze vriendschappen met leden van de band Dawes en zo ook met Sam Weber van de Bahamas. Zij hielpen haar mee om deze nieuwe plaat te vormen en naar perfectie te leiden. Naar mijn mening zijn ze daar heel goed in gelukt.

Niet heel vaak ben ik extreem enthousiast over een album, maar New Light lukt het. Dit soort muziek past precies in mijn straatje en wat mij betreft kunnen er geen genoeg van artiesten zoals Claire Coupland zijn. Om dit allemaal heel vernieuwend te noemen, nee. Maar dat dit folkmuziek is van buitencategorie zal ik niet ontkennen. Jammer genoeg staan er weer genoeg nieuwe albums klaar om te beluisteren maar dit prachtwerk zal ik nog lang gaan onthouden.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment