Logo Orange Flag Music 2023

Cory Grinder and the Playboy Scouts – Honky Tonkin’ Beauty Supreme

Cory Grinder and the Playboy Scouts - Honky Tonkin' Beauty Supreme

Af en toe komen er bands voorbij waar je gelijk een klik mee hebt. Bands die een bepaalde authenticiteit uitstralen en waarvan je bijna gelijk weet dat ze bij je passen. Dat geldt bij mij bij Cory Grinder and the Playboys Scouts. Een honky tonk band uit Cleveland die country muziek maakt uit vervlogen tijden. Gelijk vanaf de eerste klanken van nieuwe plaat Honky Tonkin’ Beauty Supreme word je teruggeworpen naar de tijden van Hank Williams, Bob Wills en Buck Owens.

Cory Grinder and the Playboy Scouts zijn gestart in 2016 en brachten debuut Cahoots and Other Favorites uit in 2018. Ze speelden door heel de VS totdat de pandemie een daar een stop opzetten. De gelegenheid om nieuwe muziek te maken kwam daardoor aan het licht. De band maakte dankbaar gebruik van de vrije tijd en kwam vorig jaar met EP Good Boy. Het zou een voorproefje worden van de nieuwe plaat Honky Tonkin’ Beauty Supreme.

Voor deze plaat is gebruik gemaakt van een topproducer. Niemand minder dan Grammy en Emmy genomineerde producer David Mayfield zit achter de knoppen en gidst Cory Grinder and the Playboy Scouts de juiste richting op. Het resulteert in misschien wel de meeste authentieke honky tonk plaat van 2021. Naast Charlie Marie’s Ramble On. Mayfield heeft wat dat betreft uitstekend werk verricht en het maximale uit de band gehaald.

Honky Tonkin’ Beauty Supreme lijkt op het eerste gehoor niet zo’n speciale plaat. Maar als je er genoeg aandacht aan besteedt dan ontpopt er zich een honky tonk plaat die ver boven andere hedendaagse country muziek uitstijgt. De plaat heeft een hedendaags geluid, maar wisselt dat af met country invloeden uit de jaren 40 en 50 van vorige eeuw. Als country luisteraar kan je dit onmogelijk niet niet goed vinden.

Het honky tonk geluid dat Cory Grinder and the Playboy Scouts produceren komt voornamelijk door de krachtige pedal steels. Die kleurt elk nummer op Honky Tonkin’ Beauty Supreme heel subtiel in. Niet heel uitgesproken, maar genoeg om op de voorgrond te treden. Daardoor gaan lovende woorden uit naar het pedal steel spel van Tebbs Karney. Prachtig hoe Karney dit instrument bespeelt en eigenlijk zwaar de stempel drukt op het geluid van de band.

Ook de stem van Cory Grinder mag hier worden genoemd. Het heeft een bepaalde speelsheid en bevlogenheid die uitermate goed werkt. Een stem die prettig in het gehoor ligt en die geen minuut verveelt. Overigens doet Grinder’s stem veel denken aan Mike Harmeier van Mike and the Moonpies. Ook de muziek heeft veel raakvlakken.

Cory Grinder and the Playboy Scouts hebben mij verrast met deze plaat. Bij de eerste beluistering van Honky Tonkin’ Beauty Supreme was is gematigd positief. Ik hoorde de potentie, maar het deed nog vrij weinig. Maar per luisterbeurt ging ik de kracht inzien van deze band en de muziek. Uiteindelijk is deze plaat een favoriet van de laatste maand en blijf ik het steeds maar weer afspelen. En het verveelt geen minuut. Hou je van dansende energierijke honky tonk muziek met een grote invloed van country uit de vorige eeuw? Zoek niet verder, want Cory Grinder and the Playboy Scouts leveren precies dat en stellen daarin niet teleur. (Blue Arrow Records)

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment