Logo Orange Flag Music 2023

Dori Freeman – Do You Recall

Dori Freeman - Do You Recall album cover

Singer-songwriter Dori Freeman is al een tijdje bezig met muziek produceren en in 2016 werd ze met haar titelloze album bekend bij een groot publiek. Ik moet eerlijk bekennen dat ik over de eerste albums niet heel enthousiast ben, maar Ten Thousand Roses van een aantal jaren geleden was ik best positief over. En gelukkig kan ik dat ook concluderen over Do You Recall.

Deze dame komt uit de Amerikaanse Appalachen en groeide op in een muzikale familie. Haar vader en grootvader waren Bluegrass veteranen en speelden regelmatig in een eigen opgezette ruimte. Dori Freeman vond op vijftienjarige leeftijd de gitaar en deelde vervolgens het podium met haar familie. Ze deed de universiteit, vond het niets en besloot om begin twintig carrière te maken als soloartiest.

Je kunt inmiddels stellen dat Dori Freeman een prima muzikale carrière voor zichzelf heeft opgebouwd. Voor haar eerste platen werkte ze samen met de bekende producer Teddy Thompson. Ten Thousand Roses en Do You Recall zijn geproduceerd door haar man Nicholas Falk. Hij is naast producer, ook drummer en onderdeel van de band Hiss Golden Messenger.

Dori Freeman laat met Do You Recall gewoon weer horen dat ze muziek maken niet verleerd is. Het album kabbelt op een hele aangename manier voort en het is vertoeven in de heerlijke traditionele instrumentatie en het zachte stemgeluid. Als je kwalitatief goede Americana en singer-songwriter muziek wilt horen dan moet je bij dit album zijn.

Neem nu een nummer zoals Soup Beans Milk and Bread. Ik vind het niet een hele aantrekkelijke naam voor een liedje. Maar Dori Freeman laat met dat nummer wel horen dat ze een hele uitzonderlijke singer-songwriter is. Met name stralen de pedal steels en zijn een lust om naar te luisteren. Het lijkt op het eerste gehoor een heel simpel liedje, maar dat zit de kracht. Ik vind een van de beste liedjes van het jaar.

Ik bedenk mij nu dat Do You Recall ook zomaar nog net even het eindejaarslijstje kan halen. Het zou zomaar kunnen. Ondanks dat ik het album maar een aantal keer heb geluisterd, vind ik het speciaal en goed genoeg om het tot een van de betere van het jaar te bestempelen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende vrouwelijke singer-songwriter, maar Dori Freeman bewijst met dit album dat ze tot de top behoort. Luister en je zult horen waarom.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment