Logo Orange Flag Music 2023

Dropkick Murphys – This Machine Still Kills Fascists

Dropkick Murphys - This Machine Still Kills Fascists album cover

Als je naar de album cover kijkt en de titel leest dan is dat niet om heel vrolijk van te worden. Sowieso zijn de tijden waarin we op dit moment bevinden niet heel kleurrijk en positief te noemen. Maar gelukkig is daar altijd maar weer de muziek met een helende factor. Dropkick Murphys brengen een eerbetoon met This Machine Still Kills Fascists aan Woody Guthrie en doet dat op een positieve manier. De muziek is namelijk wel om vrolijk van te worden.

De punk Ierse country band Dropkick Murphys bestaan al een tijdje en ze besloten om hun nieuwe project iets anders aan te pakken dan normaal het geval is. Ze doken in de archieven van bekende folk artiest Woody Guthrie en vonden daar allemaal pareltjes. Dat vertaalt zich naar deze nieuwe plaat This Machine Still Kills Fascists wat losje gebaseerd is op de teksten van Guthrie.

In eerste instantie was ik dan ook niet heel enthousiast over deze plaat omdat dit soort projecten meestal wat minder van kwaliteit zijn. Maar Dropkick Murphys is een band met jaren ervaring en weet een hele eigentijdse draai aan de muziek te geven. Het klinkt wat dat betreft allerminst ouderwets en past heel goed bij de huidige tijd. Juist de huidige tijd, zowel op tekstueel vlak en muzikaal vlak.

Het meest interessante aan deze plaat vind ik echter de samenwerkingen. Dan gaat het om de nummers met Nikki Lane en Evan Felker (Turnpike Troubadours). Sowieso is Nikki Lane altijd tof om te horen met haar prachtig authentieke stemgeluid. Maar mijn aandacht gaat nog meer uit naar Evan Felker van Turnpike Troubadours, natuurlijk zou je kunnen zeggen. Hij is na een aantal mindere jaren weer helemaal terug en 2023 moet het jaar van hem en Turnpike Troubadours worden. Op This Machine Still Kills Fascists zingt hij verdienstelijk een nummertje mee.

Voor de rest is er op deze plaat helemaal niets aan te merken en Dropkick Murphys hebben er iets uniek van weten te maken. Uiteraard omdat Woody Guthrie zijn teksten zijn verwerkt in de muziek, maar ook de muzikale inkleuring is prima. Klinkt allemaal best opbeurend wat ik hoor en er zit een lekkere progressie en tempo in. This Machine Still Kills Fascists is heel toegankelijk en de muziek is niet moeilijk. Overigens vind ik dat wel van de muziek van Woody Guthrie, waar de accenten toch meer liggen op de maatschappelijke teksten van de tijd waarin hij leefde begin vorige eeuw. Muzikaal gezien vind ik het wat minder.

Dropkick Murphys bestaat al meer dan twintig jaar, maar is mij eerlijk gezegd nooit eerder opgevallen. Mede omdat Nikki Lane en Evan Felker aan deze plaat mee doen werd mijn interesse gewekt. This Machine Still Kills Fascists bevat maatschappelijke teksten en zijn vandaag nog altijd relevant. Woody Guthrie heeft veel betekend voor Amerika en de wereld toentertijd, maar nu ook. Dit album is een kleine herinnering aan deze folk held en brengt een soort van verlichting. Dat is iets wat we tegenwoordig toch wel goed kunnen gebruiken.

Uitgebracht door Dummy Luck Music

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment