Logo Orange Flag Music 2023

Erin Rae – Lighten Up

Erin Rae - Lighten Up album cover

Met een album opener die Candy & Curry heet heb je mijn aandacht gelijk te pakken (heb wat met India). Die aandacht was er overigens met Erin Rae al, want haar debuut Putting On Airs was best verdienstelijk. Dat album kreeg lovende kritieken van veel muziek critici en het was dan ook uitkijken naar het altijd tweede moeilijke album. Lighten Up is het resultaat en ik ben er best blij mij.

De muziek van Erin Rae is zo op het eerste gehoor niet heel bijzonder. Het duurde bij mij dan ook een tijdje voordat ik haar debuut op waarde kon schatten. Dat geldt hetzelfde voor Lighten Up. De eerste paar luisterbeurten ging het allemaal een beetje langs mij heen. Het beklijfde niet. Maar langzamerhand ontstonden er allerlei pareltjes.

En nu vind ik het een fantastische plaat die de verfijnde folk en Americana luisteraar niet mag missen. Lighten Up is een groeier van jewelste en elk nummertje is een feestje op zich. De muziek van Erin Rae is niet hoogstaand, episch of uitbundig. Nee, de muziek van Erin Rae is intiem en zacht. Dat geldt zowel voor het instrumentengebruik als voor haar stem. Heel zachte verlegen klanken is waar dit album vooral uit bestaat.

Dit album zal voor veel luisteraars dan ook niet meteen interessant zijn. Maar advies luidt, blijf luisteren want dit album heeft genoeg om te ontdekken. Het mag in eerste instantie een beetje saai aanhoren, maar steeds na een luisterbeurt hoor je net weer even een fijn nieuw melodielijntje. Dat maakt van Lighten Up een soort van underdog die vanuit het niets kan toeslaan. Het spreekwoordelijke kwartje is hier dus klaarblijkelijk gevallen.

Erin Rae zorgt met Lighten Up voor een prachtig vervolg van Putting On Airs. Dit had ik niet verwacht en dat zeker na een eerste keer luisteren. Maar blijf volhouden en er sprankelen fantastische liedjes uit. Dit is typisch zo’n album die tijd nodig heeft. En neem daarom ook de tijd om deze plaat een aantal keer aandachtig door te luisteren.

Wat ben ik content met het feit dat ik bij deze plaat door heb gezet. Lighten Up gaat hopelijk zorgen voor wat meer populariteit, want dat verdient het. Zoals gezegd zal het je niet binnen een keer luisteren beetpakken, maar doet dat na aantal keer aandachtig luisteren. Althans, dat is bij mij het geval. Erin Rae zorgt er met deze plaat voor dat het licht hier aardig gaat schijnen en ik kan mij niet voorstellen dat dat bij andere folkies en Americana luisteraars ook niet zal gaan gebeuren. Wat een mooie plaat.

Uitgebracht door Good Memory / Thirty Tigers

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment