Logo Orange Flag Music 2023

North Mississippi Allstars – Set Sail

North Mississippi Allstars - Set Sail album cover

North Mississippi Allstars is een band die aardig wat vlieguren in de musica heeft. Inmiddels staat de albumteller op 13 en hebben ze in het verleden verschillende Grammy nominaties weten te bemachtigen. De dertiende plaat Set Sail is net uit en mijn eerste kennismaking met North Mississippi Allstars. Een kennismaking die best aangenaam is. Zelfs heel erg aangenaam.

Mijn eerste reactie na het luisteren van Set Sail is dat deze groep bestaat uit zeer getalenteerde mannen. Je hoort aan alles dat North Mississippi Allstars routine uitstraalt. Daarnaast zijn ze niet vies van aardig wat soul en blues in hun muziek en klinkt het allemaal heel opgewekt aan. De positieve gloed die Set Sail afgeeft is niet te ontkennen. Je mentale gemoedstand tijdens het luisteren gaat van één naar honderd.

North Mississippi Allstars stelt op Set Sail familie, vriendschap en samenzijn centraal. Dat sijpelt door in de teksten op deze plaat, maar je hoort ook namen voorbijkomen die niet oorspronkelijk onderdeel zijn van de band. Zo drukt Lamar Williams Junior op een aantal nummers zijn stempel als het aankomt op vocals. Williams Junior is de zoon van Allman Brothers bassist Lamar Williams Senior. Niet een van de minste namen in Southern Rock en Blues contreien.

Naast Lamar Williams Junior voegt de band ook Jesse Williams toe op bass. Zoals North Mississippi Allstars zelf aangeven vonden ze tijdens het produceren van Set Sail de chemie tussen iedereen erg krachtig. En daar geef ik ze helemaal geen ongelijk in. Deze plaat is erg krachtig in z’n geheel en weet de luisteraar te betoveren met muziek die positiviteit brengt.

De vorige plaat van North Mississippi Allstars Up and Rolling won een Grammy nominatie in de blues categorie en ik zie niet in waarom dat bij Set Sail ook niet kan gaan gebeuren en zelfs winnen. Het plaatje van deze plaat klopt als een bus en er staat geen nummer op die je hoeft over te slaan. Alles is even sterk en elk nummer heeft zo z’n charme. Heerlijke samenzang, gospelkoortjes en groovy en funky melodielijnen maken dit een geweldige plaat.

Gezien de populariteit van North Mississippi Allstars zullen veel verfijnde muziek luisteraars deze band wel kennen. Voor mij is dit dus een eerste kennismaking en wat dat betreft een heel plezierige. Ik vind dit soort opbeurende blues-achtige platen altijd een genot voor het oor. Je merkt dat de bandleden van North Mississippi Allstars plezier hebben gehad tijdens het produceren van Set Sail en sluiten de plaat heel mooi af met Authentic. Daarmee wil ik de recensie ook afsluiten: wees authentiek en heb respect voor elkaar. Dat maakt de wereld toch een stuk mooier?

Uitgebracht door New West Records

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment