Logo Orange Flag Music 2023

Flatland Cavalry – Welcome to Countryland

Flatland Cavalry - Welcome to Countryland album cover
Flatland Cavalry - Welcome to Countryland album cover

Ik begin deze recensie met de lijfspreuk van Texas band Flatland Cavalry, namelijk: “easy on the ears, heavy on the heart”. Dat is geweldig samengevat van deze country gasten. Dit is Texas country in de meeste pure vorm die makkelijk in het gehoor ligt en daarnaast met veel passie en liefde is gemaakt. Welcome to Countryland is de derde plaat van Flatland Cavalry en lijkt de grote doorbraak te worden bij het grote publiek.

Deze band bracht in 2016 debuutalbum Humble Folks uit en is sindsdien een van de veelbelovende country acts uit Texas. Te vergelijken met een band zoals Turnpike Troubadours, maken Flatland Cavalry country muziek waarbij de fiddle een grote rol speelt. Het fiddle spel komt op naam van Wesley Hall en is uitermate behendig met het bespelen van dit instrument. Hall drukt hiermee echt een stempel op de muziek van Flatland Cavalry.

Debuut Humble Folks en opvolger Homeland Security hebben genoeg indruk gemaakt om nieuwe plaat Welcome to Countryland deels in Nashville op te nemen. Zo schreef Luke Combs mee op single A Cowboy Knows How en werkt Flatland Cavalry op afsluiter …Meantime samen met Hailey Whitters. Moeten we ons zorgen maken dat ook Flatland Cavalry is gezwicht voor het grote Nashville? Nee hoor, Welcome to Countryland is een sterke plaat die het beste van zowel Texas als Nashville country belicht.

En wat we op Welcome to Countryland krijgen ligt niet ver weg van de eerdere albums. Het fiddle spel is dus weer volop aanwezig en frontman Clete Cordero rijmt er po√ętisch lustig op los. En een nummer als No Ace in the Hole is een prettig uitstapje naar country rock. Flatland Cavalry heeft wat dat betreft voor deze plaat wel wat andere dingen proberen te doen. Daarnaast doet Cordero’s vrouw Kaitlin Butts mee op de achtergrondzang zoals ze dat ook op eerdere platen deed.

Het is meestal voor bands moeilijk om een debuutalbum te evenaren. Je hebt in het begin dat vuur, die passie en waarschijnlijk songmateriaal waar jaren aan gewerkt is. Voor opvolgende platen is er toch minder tijd. Flatland Cavalry toont met Welcome to Countryland dat ze tot de grote country artiesten willen behoren. Met een beetje hulp van Nashville lukt dat op deze plaat. En dat zonder afbreuk te doen aan de opgebouwde identiteit van de band. Dat vind ik knap. Dit is een van de beste country platen die ik heb gehoord dit jaar en ze maken hiermee de weg vrij naar sterrendom. “Easy on the ears, heavy on the heart”, dat is waar het hier allemaal omdraait.

Uitgebracht in eigen beheer

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment