Logo Orange Flag Music 2023

Foy Vance – Signs of Life

Foy Vance - Signs of Life album cover

Foy Vance brengt sinds 2007 platen uit en Signs of Life is zijn nieuwste worp. Ik ken vrij weinig van de man, ondanks dat hij redelijk populair is in het pop-rock genre. De cover van deze nieuwe plaat trok mijn aandacht en intrigeerde. Een donkere grimmige afbeelding van een man? Eigenaardig, en dat is de muziek die hier te horen is ook. Niet op een negatieve toon bedoeld, want Signs of Life is gelukkig een hit voor mij gebleken.

Als je leest met wie Foy Vance inmiddels muziek maakt sla je wel even achterover. De man heeft sinds zijn debuutplaat in 2007 een aardige naam weten op te bouwen. De grote Ed Sheeran heeft eigen platenlabel Gingerbread Man Records en Vance prijkt met zijn vorige album en deze Signs of Life op de voorkant. Vance komt net als Sheeran uit Groot-Britanniƫ en de twee zijn een goede match. Verwacht overigens niet dat Signs of Life het popperige van Sheeran is.

Nee, Foy Vance kleurt zijn muziek veel donkerder in. Signs of Life klinkt direct, urgent, pakt je beet en laat je niet meer los. En jezelf losmaken van dit soort muziek moet je ook niet willen. Het blijft je bij, melodieƫn nestelen in je hoofd en je wilt het opnieuw. Bij niet veel platen kom het zover, maar Signs of Life lukt het hier. Genieten in de prettige grauwe wereld van Foy Vance.

De plaat over het geheel genomen is erg sterk. Weinig momentjes die de aandacht verslappen en het blijft een boeiend spektakel. Soms haalt Vance krachtig uit zoals op Roman Attack. Het refrein zit vol power en is een van de speerpunten van Signs of Life. Saai wordt het nooit, maar een nummer als If Christopher Calls zoekt de perfecte balans op met zijn ingetogenheid. Hoogstaande kwaliteit viert op deze plaat.

Foy Vance is inmiddels de ervaren man, dat merk je aan deze plaat. Samenwerkingen gaat hij aan met grote namen en onderstreept zijn professionaliteit en naam in de muziekindustrie. Alicia Keys, Kacey Musgraves, Miranda Lambert en Rag N Bone Man zijn zomaar wat namen waar Vance muziek mee schrijft en produceert. Je ziet het, verschillende genres en Foy Vance laat zich dan ook niet in een hoekje drukken.

Signs of Life dus, een aanrader als je van direct pop-rock muziek houdt. Hier en daar tintjes van Americana, maar Foy Vance maakt muziek hier duidelijk voor de grote massa. Niets mis mee, hij doet dat op uitstekende wijze. De plaat kwam inmiddels meerdere keren voorbij de afgelopen tijd en geen enkel moment verloor ik de aandacht. Signs of Life is voor mij de eerste kennismaking met Foy Vance en is uiteindelijk zeer smaakvol gebleken. Op deze manier is het heerlijk nieuwe artiesten te ontdekken en Foy Vance staat inmiddels dikgedrukt in mijn artiestenbestand. Op naar de toekomst.

Uitgebracht door Gingerbread Man Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment