Logo Orange Flag Music 2023

Fretland – Fretland

Fretland album cover

Fretland is een beginnende Americana band uit Seattle. Met hun gelijknamige album Fretland maakten ze naar mijn mening een van de beste Americana albums van 2020. Waarom dit album zo laat op mijn radar kwam blijft mij een raadsel. Vanaf de eerste klanken van het album was ik gelijk om en vandaar een late recensie. Maar dat mag de pret niet drukken, want het is een album om in te lijsten.

Fretland is opgericht door Hillary Grace Fretland die tevens front-women van de band is. Daarnaast heb je Jake Haber op de bass, Luke Francis op de gitaar en Kenny Bates op de drums. Het viertal is duidelijk goed op elkaar ingespeeld. Fretland luistert makkelijk weg, terwijl het album toch zo’n 50 minuten beslaat. Dat kan als een nadeel werken, maar deze band verslapt geen moment. Tot het laatste nummer Say It Well blijft het een boeiend klankenspel.

Het is dus een echte Americana plaat geworden. Niet geheel verrassend werd deze plaat dan ook opgepakt door verschillende Americana en country online magazines. Bekende websites zoals American Songwriter, The Boot en The Bluegrass Situation pakten deze band op. En de recensies zijn ongelofelijk positief en meer dan verdiend.

Alhoewel het qua instrumentatie goed in elkaar steekt vind ik de stem van Hillary Grace het echte prijsnummer van deze plaat. De stem straalt een bepaalde zekerheid uit. Het is krachtig en komt zeer overtuigend over. Daarnaast heb je het idee dat Hillary Grace al tientallen jaren meegaat in de muziekindustrie, terwijl dit pas het debuut album van de band is.

Maar naast de stem van Hillary zijn de nummers dus ook sterk en onderscheidend genoeg om boven andere Americana bands uit te steken. Zo heeft Must’ve Been Wild een prachtige combinatie van percussies en fiddles. Het is een nummer in het midden van het album en brengt een serene rust. Heel ingetogen, maar werkelijk waar heel mooi en rustgevend.

Die ingetogenheid wordt afgewisseld met stevigere tracks zoals opener Long Haul en Friendly Fire. Het is goed om te zien dat je als band makkelijk kunt schakelen tussen uptempo en ballad nummers. Het album luistert ondanks deze diversiteit makkelijk weg. Ook de speelduur van rond de 50 minuten gaat niet in de weg zitten en je vraagt je achteraf af waar de tijd is gebleven.

Fretland heeft een meer dan verdienstelijk debuut gemaakt. Pure Americana muziek van een zodanig hoog niveau die je tegenwoordig niet snel meer hoort. Het is tevens geschikte muziek voor een roadtrip door schone natuurgebieden. Ruige bergen of vlakke landschappen: ideaal moment om Fretland op te zetten.

Het album is op een wat ongelukkig moment uitgekomen. De Covid-pandemie gooide roet in het eten om te gaan touren. Gezien het succes van het album werd er door de band doorgeschreven. Het goede nieuws is dan ook dat er in maart een nieuw album wordt uitgebracht. Could Have Loved You is de naam van dit nieuwe album en de eerste singles laten een zelfde geluid horen als op dit debuut.

Maar het is nog geen maart, dus tot die tijd raad ik aan om dit debuut album in je op te nemen en op repeat te zetten. Het heeft alle ingrediĆ«nten van een goede Americana plaat. Knap om zo’n sterk debuut uit te brengen die makkelijk te plaatsen valt tussen andere grote hedendaagse Americana albums. Hier gaan we nog veel van horen.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment