Logo Orange Flag Music 2023

Hank Williams Jr. – Rich White Honky Blues

Hank Williams - Rich White Honky Blues album cover

Hank Williams is een legende en was pas 29 toen hij overleed. Tijdens het luisteren van zijn muziek vraag ik mij steeds af wat hij meer had kunnen bijdragen aan country muziek. Gelukkig kunnen we tegenwoordig genieten van zijn nalatenschap. Zo is Hank Williams Jr. nog steeds in levende lijve en brengt zo nu en dan nieuwe muziek uit. Dit jaar op 73-jarige leeftijd werd het voor de zoon van Hank Williams tijd voor een blues plaat.

Natuurlijk is Blues geen al te onbekend genre voor de Williams familie. Hank Williams groeide op met blues muziek en leerde dat op de straat van straatmuzikant “Tee-Tot”. Als je een beetje bekend bent met Hank Williams dan zal dit verhaal je bekend voorkomen. Hank Williams Jr. heeft het blues verleden van zijn vader overgenomen en stond op het podium met de grootste blues muzikanten ooit.

Nieuwe plaat Rich White Honky Blues bestaat voornamelijk uit covers. Het zijn covers van onder andere blues legendes Robert Johnson, R.L. Burnside en Lightnin’ Hopkins. Alhoewel ik niet heel bekend ben met deze blues muzikanten klinken de covers van Hank Williams Jr. vluchtig, krachtig en vol passie. Ondanks zijn 73-jarige leeftijd weet de zoon van Hank Williams nog prima wat muziek produceren is.

De titel Rich White Honky Blues is een aparte titel en daar zit een kort verhaal achter. De credits voor de titel gaan naar komediant Redd Foxx wie Hank Williams Jr. in zijn jeugd ontmoette in Las Vegas. Foxx vertelde Williams dat hij ontzettend fan was van de muziek van zijn vader en dat hij alle nummers kende. Het bleef hem bij en schreef jaren later het titelnummer Rich White Honky Blues waar hij Foxx nadeed en schreeuwde: “Lamont! Why you hanging out with all those old rich white honkies for?”

Veel artiesten zo laat in hun carrière kunnen weinig meer betekenen voor de muziek industrie. Ze hebben een vaste groep oude fans die de platen nog wel luisteren, maar een miljoenen publiek zit er niet in. Hank Williams Jr. maakt met Rich White Hony Blues wel duidelijk dat het vuur nog levendig brandt. Niet voor niets zag producer Dan Auerbach heil in het project en dat is een uitstekende zet geweest.

Mijn avontuur binnen country muziek duurt inmiddels een aantal jaar en ik heb nog geen tijd gehad om het oeuvre van Hank Williams Jr. te beluisteren. Maar na het luisteren van Rich White Honky Blues gaat daar verandering inkomen. Naast dat de covers hier een uitstekende productie hebben, zijn ook de drie eigen geschreven nummers ontzettend sterk. Dat maakt mij nieuwsgierigheid naar de rest van zijn oeuvre een stuk groter. Misschien is deze getinte blues plaat niet de beste introductie van Hank Williams Jr. zijn muziek, maar wel een hele fijne.

Uitgebracht door Easy Eye Sound

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment