Logo Orange Flag Music 2023

James Yorkston, Nina Persson and The Second Hand Orchestra – The Great White Sea Eagle

James Yorkston, Nina Persson and The Second Hand Orchestra - The Great White Sea Eagle album cover

De Brit James Yorkston had in 2021 aardig wat succes met zijn album The Wide, Wide River. Het haalde The Guardian Top 10 folk album lijst. Er moest gewerkt worden aan een nieuwe plaat en dat deed Yorkston dan ook. Hij verruilde zijn gitaar voor de piano en stuurde een eerste paar nummers door naar de bandleider van The Second Hand Orchestra. Zo begon met veel enthousiasme de productie van The Great White Sea Eagle.

Niet alleen vond James Yorkston het een goed idee om de gitaar voor een piano te vervangen. Ook nam hij contact op met Nina Persson van de legendarische band The Cardigans. En Nina was niet heel te beroerd om naar de studio te komen om mee te doen aan The Great White Sea Eagle. James Yorkston, Nina Persson en the Second Hand Orchestra. Ze hebben het voor elkaar gekregen een wonderschone plaat te produceren.

Want dat wordt na het luisteren van The Great White Sea Eagle snel genoeg duidelijk. Dit is wonderschone folk muziek en wordt met elke luisterbeurt beter. Je zult merken dat het in het begin misschien wat saai kan overkomen, maar als je deze plaat de kans geeft ontvouwen er zich allemaal prachtige pareltjes. Typisch zo’n album om te laten rijpen.

The Great White Sea Eagle is ondanks zijn volle productie van The Second Hand Orchestra heel zacht en klein gehouden. Het is alles behalve uitbundig en groots, maar heel subtiel. De muziek is net of je een wandeling maakt op het strand en een warme zomerbriesje voorbij voelt waaien. Het album luistert kalmpjes voort en laat je even de tijd doen vergeten. Heerlijk als platen dat voor elkaar krijgen.

James Yorkston heeft de juiste keuze gemaakt om de legendarische muzikante Nina Persson bij dit fraaie project te betrekken. Je hoort dat de twee ontzettend goed op elkaar ingespeeld zijn en dat er een goede dynamiek aanwezig is. Zowel de samenzang als de solo gedeeltes zijn een lust voor het oor en geven de plaat een extra toegevoegde waarde.

Het zal mij niets verbazen als The Great White Sea Eagle dit jaar weer een nominatie krijgt van The Guardian. Dit is delicate folk muziek gemaakt vanuit het hart met enorm veel passie en verdient alle lof. Je merkt dat zowel James Yorkston, Nina Persson en The Second Hand Orchestra een geweldige combinatie zijn ieder met z’n eigen kwaliteiten. Zoek een rustig plekje op en laat je betoveren door deze zachte lieve folk plaat. Je gaat er van genieten en van houden.

Uitgebracht door Domino Recording

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment