Logo Orange Flag Music 2023

Jason Boland & The Stragglers – The Light Saw Me

Jason Boland & The Stragglers - The Light Saw Me album cover

Het goede nieuws van deze maand is dat de Turnpike Troubadours terug bij elkaar zijn. In mei volgend jaar spelen ze hun eerste show sinds tweeënhalf jaar geleden. En daar zal ook ongetwijfeld een nieuwe plaat mee gemoeid zijn. Turnpike Troubadors is een echte Red Dirt band en datzelfde geldt voor Jason Boland & The Stragglers. Zo net voor het einde van het jaar brengen ze hun langverwachte nieuwe plaat The Light Saw Me uit.

Het is gedurfd om nog country muziek uit te brengen in de Verenigde Staten zo net na Thanksgiving en net vóór Kerst. Waarom ze deze periode kiezen weet ik niet, maar hopelijk vinden country luisteraars dit album, want ze eindigen het country jaar met een knaller. Dat mag je eigenlijk ook wel verwachten van een Red Dirt band zoals Jason Boland & The Stragglers. Ze hebben hun streepje meer dan verdiend in country muziek.

The Light Saw Me is wat dat betreft net even iets anders dan de andere platen van 2021. Het is een conceptalbum dat gaat over het bestaan van aliens. En met conceptplaten heb ik altijd een beetje moeite. Je hebt meestal sterke nummers, maar ook nummers die bijvoorbeeld gesproken zijn of veel instrumentale nummers bevatten. Dat geldt ook voor The Light Saw Me. In het midden staan er twee nummers met gesproken woord. Het haalt naar mijn mening de vaart uit de plaat.

Want de rest van het album is echt sterk, heel sterk. Niet voor niets zijn Jason Boland & The Stragglers een gevestigde naam binnen country muziek en met The Light Saw Me laten ze horen waarom. Het concept aliens is interessant, maar de muziek vind ik meer interessanter. Er staan een paar toekomstige klassiekers op zoals titelnummer The Light Saw Me, maar ook een nummer als Restless Spirits is een uitstekende cover van Bob Childers, een van de mentoren van Boland. Ballad Here for You is een andere hoogstandje. Dit is Red Dirt country in optima forma.

Jason Boland & The Stragglers worden op deze plaat bijgestaan door Shooter Jennings. Jennings gaat zich steeds meer profileren als een nieuwe Dave Cobb. Hij produceert platen die uiteindelijk ontzettend goed blijken te zijn en veel country luisteraars oppakken. Ook op The Light Saw Me doet hij weer goed zijn werk. Productietechnisch vind je genoeg details en verschillende lagen binnen deze plaat.

Toch nog net voor het einde van 2021 een album van buitencategorie. Had ik niet meer verwacht, maar The Light Saw Me verdient alle lof. Jason Boland & The Stragglers laten eens te meer horen waarom ze na meer dan twee decennia nog steeds bestaan. Pure klasse en pure ervaring hoor je op deze plaat. Afijn, gesproken woord daargelaten is dit een hele fijne afsluiting van 2021 en kunnen we vol goede moed het nieuwe jaar in.

Uitgebracht door Proud Souls Entertainment

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums