Logo Orange Flag Music 2023

Jesse Daniel – Beyond These Walls

Jesse Daniel - Beyond These Walls album cover

Jesse Daniel is een naam om te onthouden schreef ik vorig jaar in de recensie van zijn plaat Rollin’ On. Prachtplaat die 2020 extra deed doen schijnen. Stilzitten zit er voor Daniel niet bij, want hij is nu al weer terug met een nieuwe. Zo’n snelle schakeling tussen twee albums, kan dat wel goed gaan? Blust de inspiratie niet uit? Beyond These Walls is de derde in het oeuvre van Jesse Daniel en heel simpel zijn beste.

Want hij krikt het niveau nog een stukje hoger met deze nieuwe plaat. Met Rollin’ On hoorde je al veel potentie en kwaliteit, Beyond These Walls doet daar niets voor onder. Integendeel, wat Jesse Daniel hier laat horen is topniveau country muziek. Misschien concentreerde ik mij met mijn recensie over Rollin’ On erg op het Bakersfield geluid, eigenlijk heeft Daniel z’n muziek een geheel eigen geluid en staat vooral op zichzelf.

Opnieuw is er voor Beyond These Walls gekozen voor Tommy Detamore als producer. Why change a winning team? moet de gedachten zijn geweest. Op deze plaat schijnt vooral het fiddle-spel van Hank Singer. Een virtuoos als het aankomt op de fiddle en speelde in het verleden met grootheden als Alan Jackson, Faron Young, George Jones en Randy Travis. Dat een relatief nog onbekende Daniel Singer heeft weten te strikken is veelzeggend.

Als je een beetje bekend bent met het verhaal van Jesse Daniel heeft hij in het verleden te maken gehad met verslavingen. Hij heeft het zelf heel moeilijk gehad, maar zag ook vrienden en bekende om zich heen worstelen met de donkere kanten van het leven. In country muziek vond hij zijn verlosser. De donkere periodes van je leven kan je een of twee albums van je afschrijven, maar dan moet je verder. Dat is wat Jesse Daniel op Beyond These Walls doet. Hij bezingt nu vooral de kleurrijke dagen. Vissen met vrienden, de liefde en normale zaken zoals het drinken van koffie. Zelfs een vrolijk nummertje Spaans, de roots van Daniel liggen in Mexico, met maat Raul Malo van The Mavericks doet z’n intreden.

Brengt dat een minder bedreven en creatief album? Integendeel, Jesse Daniel maakt een van de beste country platen van dit jaar tot nu toe. Als je hedendaagse country muziek wilt ontdekken dan is Beyond These Walls een perfect startpunt. Er zijn de afgelopen jaren goede authentieke country platen uitgebracht, en ik heb het meer gezegd, maar meer country dan dit ga je niet krijgen.

Als deze klasbak geen groter podium krijgt van country dan weet ik het ook niet meer. Dit is waarom ik in de eerste plaats country muziek ben gaan luisteren. Muziek met passie, bevlogenheid, hart en liefde is alles wat je hier krijgt. Zware periodes zorgen voor goede muziek geldt de regel meestal. Niet voor Jesse Daniel. Hij heeft zijn verslavingen weten te verslaan en ook in periodes van voorspoed weet hij te leveren. En dat levert steeds beter platen op. Iedereen ga dit luisteren.

Uitgebracht door Die True Records

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment