Logo Orange Flag Music 2023

Jodymoon – A Love Brand New

Jodymoon - A Love Brand New album cover

Omdat ik veel recensies schrijf over Amerikaanse country muziek wil ik de Nederlandse muziek industrie niet vergeten. De vraag is: is er wel een Nederlandse muziek industrie gericht op country of wat daar aan gerelateerd is? Het antwoord is ja en Jodymoon is daar een mooi voorbeeld van. Niet perse country maar een mooi mix van folk, blues, klassiek en roots muziek. Perfect Engelstalig en dit had zomaar een Amerikaanse band kunnen zijn.

De kern van Jodymoon bestaat uit Johan Smeets en Digna Janssen. Er zijn sinds 2006 zes albums verschenen waarvan A Love Brand New de laatste is uit 2019. Zoals gezegd is de muziek van alle genres wat en de vocals worden per nummer afgewisseld.

Persoonlijk vind ik het heel mooi dat deze band het aandurft zulke muziek te maken. Nederland is een moeilijk markt als het aankomt op muziekgenres gebaseerd op bijvoorbeeld folk, blues en klassiek. Je kan het een niche markt noemen. Ilse DeLange heeft het vroeger geprobeerd met country muziek, maar kwam toch tot de conclusie dat het overgrote deel van Nederland daar niets in ziet zitten. Dus is ze naar de mainstream pop gegaan. Gravels & Dust uit 2019 daargelaten, zowaar een hele mooie countryplaat, maar of het een commercieel succes was?

A Love Brand New is de laatst uitgebrachte plaat van Jodymoon en bevat de perfecte mix van uptempo, ballads en instrumentale liedjes. Zoals bijvoorbeeld Stick to Your Guns die opent instrumentaal met een piano en viool. Het maakt na ongeveer 2 minuten een plotselinge wending en het nummer wordt dan begeleid door de vocals van Digna Janssen. De piano en viool houden aan en worden bijgestaan door drums en elektrische gitaar. Het verandert na twee minuten in een mooi roots nummer die absoluut doet opveren.

Hey Son vind ik misschien wel één van de meest hitgevoelige nummers op A Love Brand New. Het is redelijk uptempo en heeft een lekker ritme. Het nummer wordt geopend met de viool en uiteindelijk verder geleidt door de akoestische gitaar. Mooi nummer die duidelijk tot mijn favorieten behoort.

Het is ongelofelijk knap om na zes album nog steeds zulke frisse liedjes te maken. Jodymoon doet het en ik zie niet waarom ze dat in de toekomst niet blijven zullen doen. Van Nederlandse makelij en dat is alleen maar iets om trots op te zijn. Ze zijn nog steeds niet echt doorgebroken, maar dat heeft er ook denk mee te maken dat de markt daarvoor gewoon te klein voor is. Toch heb ik het idee dat steeds meer mensen in Nederland naar dit soort muziek zoeken en luisteren. Jodymoon heeft naar mijn mening alles wat een (folk)band moet hebben.

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment