Logo Orange Flag Music 2023

John Wort Hannam – Long Haul

John Wort Hannam - Long Haul album cover

Canadese country singer/songwriter John Wort Hannam is terug met Long Haul, een plaat met een volledige productie gedaan op afstand. Onder leiding van producer en mede muzikant Steve Dawson bezingt Hannam op Long Haul het alledaagse leven dat hij leidt. De plaat is doordrenkt van de country invloeden en niets is aan het toeval overgelaten. Een klasse plaat met een houdbaarheidsdatum langer dan een paar weken. Je raakt er niet op uitgeluisterd.

Want het is heerlijk vertoeven in de wereld van John Wort Hannam. Hij doet al een tijdje mee in het muziekcircuit, zijn eerste plaat stamt alweer uit 2003. Daarvoor was hij een leraar, maar die job zegde hij op in 2001 om zich volledig te concentreren op zijn passie: muziek. En door de jaren heen werd Hannam meer ervaren. Won diverse awards en kreeg veel erkenning in zijn thuisland Canada en ver daarbuiten.

Long Haul is een plaat waarbij Hannam vooral vertelt over de “normale” dingen van het leven. Dat was niet altijd het geval op zijn albums. In het begin van zijn muziek carrière vond hij zijn leven maar saai en niet waardig om songteksten over te schrijven. Hij gebruikte in die periode dan ook zijn verbeelding en schreef daar creatieve teksten over. Long Haul is wat dat betreft heel anders.

Hannam vind zijn leven tegenwoordig een stuk interessanter en geeft ons als luisteraar op Long Haul daarin een kijkje. Hij is bijvoorbeeld vader geworden. Ideaal onderwerp om daar een liedje over te schrijven. Dat doet hij dan ook op Hurry Up Kid. Hannam wil zo snel mogelijk zijn kindje van alles vertellen over de wereld en mag wat hem betreft snel opgroeien. Daarnaast bezingt hij op Wonderful Things alle mooie dingen die het leven te bieden heeft. Zoals het geluid van een pedal steel gitaar. Ik geef hem daarin geen ongelijk.

De instrumentatie op Long Haul is werkelijk fantastisch ingekleurd. Je hoort de verschillende lagen van akoestische gitaren, pedals steels en fiddles. Het zorgt voor pure Canadese country die tevens gelijkenissen toont met folk-achtige muziek zoals een Mark Knopfler. Nee, niet de Dire Straits periode, maar Mark Knopfler als solo artiest. John Wort Hannam laat op Long Haul wat dat betreft zijn ervarenheid en vakmanschap zien zoals ook een Knopfler dat op zijn solo platen doet. Daarnaast verzamelde hij om zich heen een erg sterke groep muzikanten, waarbij de professionaliteit erg opvalt.

Met Long Haul hebben we opnieuw een Canadees die een potje uitstekende country muziek weet te maken. Eerder dit jaren hoorden we al Steve Dawson (die tevens op Long Haul de producer is), Roland Roberts, The Lucky Ones, Yonder Boys en Murray McLauchlan. Het zijn allemaal rasartiesten die op country en Americana gebied net zo sterk, al dan niet sterker, zijn dan de Amerikanen. Oké, misschien overdrijf ik een beetje, maar dat dit sterke muziek is bestaat geen twijfel over mogelijk. John Wort Hamman laat hier met Long Haul een meer dan verdienstelijke indruk achter en verveelt geen moment. Mooie subtiele country plaat.

Uitgebracht door Black Hen Music

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums