Logo Orange Flag Music 2023

Josh Abbott Band – The Highway Kind

Josh Abott Band - The Highway Kind album cover

Deze recensie is geschreven in samenwerking met NewCountry.nl

Josh Abbott Band is een band uit Lubbock, Texas die sinds 2010 country muziek uitbrengt. Veel indruk maakten ze al met albums als Front Row Seat en She’s Like Texas. Ze definiĆ«ren vanaf het begin meteen al een eigen geluid. Gevoelige country met vleugjes rock. En die lijn zetten ze tien jaar later door met hun nieuwe plaat The Highway Kind.

The Highway Kind voelt vertrouwd aan en de heren weten inmiddels waar het allemaal omdraait. En dat is goede muziek produceren. Dat de band uit Texas komt zal er alles mee te maken hebben. Want daar is een ware renaissance aan de gang met country muziek die nieuw elan heeft gekregen. De laatste jaren is de populariteit van Texas country enorm gestegen met artiesten zoals Aaron Watson, Randy Rogers Band, The Panhandlers, Flatland Cavalry en John Baumann. En zo ook Josh Abbott Band, die overigens al een tijdje een gevestigde naam is zowel binnen als buiten Texas.

Met The Highway Kind bewijzen ze eens te meer dat ze niet zomaar een country band zijn. Al vanaf de eerste noten van opener en titelnummer The Highway Kind is het duidelijk dat ze meespelen in de hogere regionen. Het speelse Real Damn Good en One More Two Step laten wat luchtigheid horen wat tevens balans brengt.

De ballads zijn daarentegen het meest interessant. Settle Me Down is er zo eentje waarin frontman Josh Abbott zich afvraagt wat hij zonder zijn vrouw moet. Hij kan niet zonder, ze stelt hem gerust en op zijn gemak. Het is het perfecte Texas country met schurende pedal steels die door merg en been gaan.

Dan over naar een andere ster, Woman & Wishes. Waar Josh Abbott met Settle Me Down zich nog afvroeg wat hij zonder zijn vrouw moet, stelt hij op Woman & Wishes dat hij nog veel moet leren over vrouwen. Al denkt hij dat hij het allemaal wel ontrafelt heeft. Schijn bedriegt. De credits voor dit nummer gaan uit naar fiddle speler Preston Wait. Prachtig fiddle spel gedurende het hele nummer wat het zeer memorabel maakt.

Little More You is een oude bekende van de Catching Fire EP uit 2019. Die EP was het voorproefje van The Highway Kind en valt zeker ook aan te raden. Dat ze van de EP Little More You hebben uitgekozen is een logische keuze geweest. Past goed tussen de andere nummers van The Highway Kind en is bovendien hitgevoelig.

Josh Abbott Band heeft het weer voor elkaar gekregen. The Highway Kind is een plaat geworden om te onthouden en nog lang in de rotatielijst te blijven afspelen. Dat Texas country kwaliteit en productie hoog hebben staan wordt hier weer bevestigd. En eigenlijk niet verwonderlijk met een geschiedenis van artiesten zoals Willie Nelson, Waylon Jennings en George Jones. Ontegenzeggelijk zit het in de bloed van de Texanen en dat gaat er niet uit.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums