Logo Orange Flag Music 2023

Joshua Radin – The Ghost and the Wall

Joshua Radin - The Ghost and the Wall album cover

Cleveland’s singer / songwriter Joshua Radin houdt het behoorlijk uit. Nieuwe plaat The Ghost and the Wall is alweer zijn negende en debuut We Were Here komt uit 2006. En eigenlijk is deze nieuwe plaat niets anders dan we van hem gewend zijn. Dat is knap om het niveau zo hoog te houden en duidelijk brandt het vuur nog net zo ten tijden van zijn beginjaren. Daar kan je na het luisteren van The Ghost and The Wall wel mee tot de conclusie komen.

Joshua Radin maakt het eigenlijk niet zo moeilijk. Althans dat lijkt zo. Op The Ghost and the Wall staan voornamelijk liefdesliedjes waarvan je zou denken dat hij ze zo uit z’n mauw schudt. In de praktijk werk dat wel anders natuurlijk, maar dit soort folk muziek luistert heel vlot en makkelijk weg. Het neigt zelfs meer naar folk-pop dan dat het pure folk is.

En daar is niets mis mee. Een set van 10 zwoele intieme en vooral positief getinte folk liedjes is wat we hier krijgen. Dan leg ik vooral de nadruk op het positieve. Dat is wat we in deze periode toch wel nodig hebben en Joshua Radin levert op dit vlak. Nummers zoals Till the Morning, I’ll Be Your Friend en single Make it Easy vullen die positiviteit heel mooi in. Daarnaast is het lekker weg zwijmelen op de muziek, die overigens op The Ghost and the Wall nog steeds heel geschikt is voor verliefde tienermeisjes.

Dat zwijmelen komt ook deels op het conto van de vocals van Radin. Die is fluister- en boterzacht en doet denken aan artiesten zoals Joshua Hyslop en William Fitzsimmons. Alleen deze artiesten zoeken het in hun teksten iets serieuzer op, maar desalniettemin is de vergelijking snel gemaakt. Ik mag The Ghost and the Wall wel en heb er tijdens het luisteren oprecht plezier van. Of dit een plaat is die lang houdbaar is, daar heb ik mijn twijfels over. Maar voor het moment is het goed.

Joshua Radin levert met The Ghost and the Wall gewoonweg weer folk muziek af die inmiddels zijn identiteit is geworden. Niets moeilijke capriolen en ingewikkelde instrumentatie. Veel zijn de nummers met een akoestische gitaar leidend. En eerlijk toegegeven, soms hoeft muziek niet zo moeilijk te zijn. Dat bedoel ik zowel op tekstueel als instrumentaal gebied. Daarvoor ben je bij Radin aan het juiste adres. Laat hem maar dit soort muziek blijven maken, want elke beluistering sluit ik af met een positief gevoel. En dat is ook wat waard.

Uitgebracht door Nettwerk Music Group

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment