Logo Orange Flag Music 2023

Josienne Clarke – Onliness

Josienne Clarke - Onliness album cover

In 2021 bracht de Britse folk-muzikant Josienne Clarke het uitstekende A Small Unknowable Thing uit. Het album werd goed ontvangen door muziek critici en werd vermeld in vele eindejaarslijstjes. Na twee jaar is ze terug met een nieuwe plaat genaamd Onliness. Een soort van oude liedjes, maar dan in een nieuw jasje.

Zoals ik al aangaf in de recensie van A Small Unknowable Thing heeft Josienne Clarke niet al te veel plezierige herinneringen bij muziek te produceren met een platenlabel. Vandaar dat ze een aantal jaren geleden besloten heeft om het heft zelf in handen te nemen en haar op muziek op een eigen label uit te brengen. Dat betekent dus volledige controle over het productieproces.

En als je zo naar de laatste jaren kijkt wat Josienne Clarke qua muziek heeft uitgebracht is dit een hele goede keuze geweest. Want ondanks dat deze nieuwe plaat Onliness nieuwe bewerkingen zijn van oude nummers klinkt het wederom fantastisch. Je kunt deze nieuwe plaat in principe beschouwen als nieuw werk. Althans, als je niet bekend bent met eerder werk.

Heel eerlijk gezegd heb ik de laatste weken ontzettend genoten van Onliness. Josienne Clarke toont met deze plaat aan dat ze een folk-muzikant is om rekening mee te houden. De kwaliteit is van ontzettend hoog niveau en de liedjes luisteren heerlijk weg. Het album bestaat met name uit trage ballads, maar weet af en toe ook uit te halen met energieke up-tempo tracks.

Je kunt Onliness dus wel zien als een bevrijding van het verleden. Josienne Clarke heeft geen last meer van vervelende producers, marketing mensen en platenbazen. Ze heeft de volledige controle genomen en dat betaalt zich uit. Met dit album versterkt ze haar positie als folk-artiest en zal ze veel nieuwe fans voor zich gaan winnen.

Ik kan uren naar albums zoals Onliness luisteren. Het is rustgevend, bevat veel melodie en het stemgeluid van Josienne Clarke is zoals een engeltje. De toekomst ziet er dan ook rooskleurig uit en ik ben heel benieuwd wat voor nieuwe muziek er meer zal worden uitgebracht. Dit album is een pareltje en eentje om niet te vergeten. Oude liedjes in een nieuw jasje kunnen soms overbodig zijn, maar dit album is het luisteren meer dan waard. Binnenkort een interview met Josienne Clarke, waar ik erg benieuwd ben naar haar verhaal.

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment