Logo Orange Flag Music 2023

Layng Martin Jr. – Music Man

Layng Martin Jr. - Music Man album cover

Layng Martin Jr. bevindt zich al meer dan zestig jaar in het muziekvak. In de jaren 60 en 70 bracht hij een aantal singles uit, maar het kwam nooit tot een volwaardig album. Daar is dit jaar verandering in gekomen met zijn debuutalbum Music Man. Een album dat jaren in de maak was en eindelijk een verdiende release krijgt.

Of het het idee van Layng Martin Jr. was om Music Man alsnog uit te brengen weet ik niet. Waarschijnlijk heeft het meer te maken dat zijn zoon Tucker Martin hem studiotijd als kerst cadeau heeft gegeven. De zoon van is een bekende producer en werkte in het verleden samen met artiesten zoals Laura Veirs, Neko Case en The Decemberist. 

Layng Martin Jr. weet hoe je een goed (country) liedje met schrijven. Ondanks dat hij weinig als solo artiest heeft uitgebracht, wist hij wel voor veel andere artiesten liedjes te schrijven. Zijn liedjes werden gebruikt door artiesten zoals Jerry Lee Lewis, Trisha Yearwood, Pam Tillis en meer. Sinds 2013 is hij zelfs lid van The Nashville Songwriters Hall of Fame.

Met Music Man laat Layng Martin Jr. horen dat hij ook heel goed zijn weg kan vinden in de studio. Het heeft dus decennialang moeten duren voordat hij eindelijk besloot om een album op te nemen. Maar het is de moeite waard en een hele goede keuze geweest. Dit album is simpelweg uitstekende country en biedt een meerwaarde voor het genre.

60 jaar in het muziekvak en dan eindelijk je debuutalbum opnemen. Je zal denken dat na 60 jaar een bepaalde moeheid optreedt en dat het tempo laag ligt. Niets van dat, Layng Martin Jr. klinkt op Music Man frivool, actief en met enorm veel energie. Zijn stemgeluid doet heel jeugdig aan en is een plezier om naar te luisteren. 

Music Man ligt overigens al een tijdje op de plank. Het album werd vijf jaar geleden in de studio van zijn zoon Tucker Martin opgenomen. Er werd gekozen uit een grote selectie nummers, want Layng Martin Jr. heeft door de jaren heen ontzettend veel geschreven. De kwaliteit van de nummers op dit album zijn stuk voor stuk uitstekend te noemen en er is goed gefilterd. 

Ondanks dat Layng Martin Jr. oud is weet hij met Music Man jong te klinken. Dat geldt zowel voor zijn stemgeluid, de productie en zijn teksten. Dit album is naar mijn mening een van de betere country platen van het jaar. Je kunt het een soort van wonder noemen dat dit album ├╝berhaupt is uitgebracht, maar het is het lange wachten meer dan waard. Met dank aan zoon Tucker Martin. 

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment