Logo Orange Flag Music 2023

Laney Lou and the Bird Dogs – Through the Smoke

Laney Lou and the Bird Dogs - Through the Smoke album cover
Laney Lou and the Bird Dogs - Through the Smoke album cover

De dame en heren van Laney Lou and the Bird Dogs vermengen Americana muziek met Bluegrass. Dat doet deze groep uit Montana nu al zo’n 8 jaar en Through the Smoke is het nieuwste wapenfeit. Een plaat die doet wegdromen op de schitterende melodieën en samenzang. Dat ze hiermee een van de beste albums produceren van 2021 tot nu toe stond hier na een beluistering al vast.

Alhoewel de bluegrass invloeden absoluut op Through the Smoke aanwezig zijn, wordt het verwikkeld met Americana muziek. Terwijl bluegrass puur de nadruk legt op banjo, fiddle, mandoline is de muziek van Laney Lou and the Bird Dogs niet alleen dat. De muziek is meer open, toegankelijk en neigt naar alternatieve country en zodoende Americana. Dit zijn helemaal geen negatieve opvattingen, want Through the Smoke luistert heerlijk weg.

Maar dat er genoeg getokkel te horen is valt direct op. Rondje bandleden dan maar? De lead gaat uit naar Lena (Laney) Schiffer, Josh Moore op de gitaar, Brian Kassey op fiddle, harmonica, mandoline, Matt Demarais op banjo en Ethan Demarais op bass. Daarnaast doen alle mannen mee op de vocals en wisselt dat per nummer af. Resultaat is een diverse variërende plaat die zonder meer uitsteekt boven de rest binnen dit genre.

Ik betwijfel of Laney and the Bird Dogs komende jaren Europa aan gaan doen, maar als ik de verhalen uit Amerika mag geloven is deze band live ontzettend gedreven, energiek en laten ze een onvergetelijke avond achter. Ze tourden voor de pandemie extreem veel, zo’n 150 optredens per jaar, en bouwden zodoende een goede naam op. Je merkt aan alles dat Laney and the Bird Dogs liefde en passie voor de muziek hebben. Dat reflecteert zich op de albums, maar dus ook in een live setting.

Through the Smoke is er een van buitencategorie, dat staat wel vast. Het vele getokkel en gefiddle maken van deze plaat een onvergetelijke reis door bluesgrass en americana muziek. Alhoewel ik pure bluegrass zoals Sierra Hull, Justin Moses en de solo albums van Andrew Marlin prachtig vind, ligt mijn interesse ook wel naar dit soort combi-geluid. Het is allemaal wat eenvoudiger op te pakken en je verliest je van minuut 1 meteen in de muziek. Laney Lou and the Bird Dogs zijn wat dat betreft een verborgen parel die klaar staan om ontdekt te worden. Twijfel niet en geef Through the Smoke een kans, je kan hier als country liefhebber niet de mist in meegaan.

Uitgebracht door Big Slippery Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten albums