Logo Orange Flag Music 2023

Loretta Lynn – Still Woman Enough

Loretta Lynn - Still Woman Enough album cover

Net zoals Willie Nelson weet ook country legende Loretta Lynn niet van ophouden. Ze nadert de leeftijd van 90, maar blijft nieuwe albums uitbrengen. Waar Nelson dit jaar met That’s Life een Frank Sinatra cover album uitbracht doet Loretta Lynn het voornamelijk met oude country covers. Dat resulteert in haar vijftigste plaat genaamd Still Woman Enough waar Lynn samenwerkt met redelijk bekende country artiesten.

Zo’n samenwerking is al gelijk te horen op opener en titelnummer Still Woman Enough. Een geheel nieuwe track waarbij Lynn wordt bijgestaan door de alom geprezen Reba McEntire en Carrie Underwood. Maar deze twee iconen staan niet alleen op Still Woman Enough. Zo doet ook Tanya Tucker verdienstelijk mee op afsluiter You Ain’t Woman Enough.

En dan is daar Margo Price op One’s On the Way. Verliet Price met haar laatste album That’s How Rumors Get Started niet country voor het rock genre? Helemaal is dus het country bloed in Price niet vergaan. Een verdienstelijk en open country nummer die we hier horen op Still Woman Enough. Goed om te horen dat Margo Price haar country roots niet helemaal is vergeten.

Pure country is wat we op Still Woman Enough horen en Loretta Lynn is het alles behalve verleerd. Een combinatie dus van nieuwe en oude nummers van Lynn en covers. Die covers zijn wat mij betreft het meest interessant. Zo is er Keep on the Sunny Side die bekend werd door de eerste familie van country muziek The Carter Family. Het nummer werd populair in jaren 20 van vorige eeuw. I Saw the Light uit de jaren 40 is een ander bekende cover die Lynn hier doet van wie anders dan Hank Williams. Beide tracks zijn redelijk goed uitgevoerd, kleuren netjes binnen de lijnen en zijn een prettige toevoeging aan de plaat.

Dan heb je bijna altijd het probleem dat de stem op zo’n oude leeftijd vergaat. Willie Nelson heeft dat probleem, Merle Haggard had dat en ook Johnny Cash. Niet bij Loretta Lynn. Ondanks dat ze de 88 jaar aantikt is haar stem verrassend goed te noemen. Geen traagheid of vermoeidheid te vinden. Toch heel knap en nog steeds prettig om naar te luisteren.

Loretta Lynn staat natuurlijk bekend om het nummer Coal Miner’s Daughter. Een nummer die talloze keren gecoverd is door andere artiesten en in de jaren 70 een mega hit werd voor Lynn. Voor Still Woman Enough keert ze terug naar dit nummer in de vorm van gesproken woord. Een feest van herkenning die veel doet terug verlangen naar vroegere tijden.

Dat verlangen naar vroegere tijden zit met Still Woman Enough wel goed. Je hoeft van country legendes als Lynn en Nelson niet meer te verwachten op een hele nieuwe richting die ze inslaan. Ook op deze plaat staat oude country muziek centraal. Dat betekent veel pedal steels, fiddle en akoestische gitaren. Als je een beetje bekend bent met oude country muziek kom je veel herkenbaars tegen. Dat maakt van Still Woman Enough een album voor de pure country fanaat en daar is niets mis mee. (Sony Music Entertainment)

Binnenkort
Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment