Logo Orange Flag Music 2023

Midland – The Sonic Ranch

Midland - The Sonic Ranch album cover

Elke grote band heeft zo zijn geschiedenis met z’n up & downs. Geen enkel succes komt zomaar aanwaaien en dat geldt ook voor country groep Midland. Tegenwoordig een band die in Amerika in stadions optreedt en zelfs in Nederland een grote volle zaal als de Melkweg uitverkoopt. De band uit Dripping Springs, Texas geniet grote populariteit door country te spelen dat veel doet terug denken aan country uit de jaren 60 en 70 van vorige eeuw. Ze hebben inmiddels twee sterke albums uitgebracht en blikken met nieuwe plaat The Sonic Ranch terug op de beginperiode toen alles nog niet zo zeker was.

Een heel nieuwe plaat kan je het dus niet noemen, want de nummers stammen uit 2014 toen de band nog aan het formeren was. Frontman Mark Wystrach, gitarist Jess Carson en bassist Cameron Duddy kwamen bij elkaar bij de beroemde studio Sonic Ranch in het stadje Tornillo, Texas. Ze pingelden er wat op los, speelden voor de plezier en wisten niet precies welke richting ze opgingen. Zat hier wel toekomst in vroegen ze zich af. De muziek werd opgenomen in een akoestische setting en de studiosessies kwamen voor lange tijd op de plank te liggen.

7 jaar later werd er uiteindelijk besloten om de sessies op album uit te brengen. Een zeer geschikt moment gezien de hele situatie waar we op dit moment in leven. The Sonic Ranch is dus een rauwe en eerste schets van nummers die door Midland niet goed genoeg werden bevonden voor een volwaardig album. Album opener is overigens een akoestische Fourteen Gears die op Let It Roll verscheen. Je hoort aan The Sonic Ranch het gemis van een volle en rijke productie. Er zijn weliswaar instrumenten als pedal steels en drums te horen, maar als geheel is het allemaal stripped down.

De vraag is dan of je beter kan wachten op een volwaardige derde plaat van Midland? Geruchten gaan dat die dit jaar nog gaat uitkomen. The Sonic Ranch heeft toch zijn momenten met hit gevoelige nummers als Champagne For the Pain en Fool’s Luck. Daarnaast zijn de honky tonks niet ver weg op tracks zoals Cowgirl Blues en Texas Is the Last Stop. Er is op dit album genoeg te genieten, maar je moet even door de minimalistische en rauwe productie.

The Sonic Ranch wordt bijgestaan door een drie kwartier durende documentaire die op de officiële Youtube pagina van Midland te zien is. Leuk om eens te bekijken als je Midland fan bent, maar echt van toegevoegde waarde is het naar mijn mening niet. Je ziet de bandleden en andere betrokkenen hun verhaal doen tijdens de studiosessies op Sonic Ranch. Midland zijn nog echte jonkies in de documentaire en je merkt de onervarenheid en onzekerheid tijdens de opnames in de studio.

Midland heeft met On the Rocks en Let It Roll twee fantastische country platen uitgebracht. Alles wat deze band uitstraalt is country. Daar is geen ontkennen aan. Dat er nu wordt gewacht met een volwaardige derde plaat is volkomen begrijpelijk. The Sonic Ranch is daarom het perfecte zoethoudertje en mag niet gemist worden. Even door de rauwe productie heen bijten, maar met een goede koptelefoon op vergeet je snel dat dit eerste schetsen zijn. Desalniettemin een fijne plaat die je van een goede dosis country voorziet en die de verwachtingen naar een derde album alleen maar groter maken. (Big Machine Label Group)

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment