Logo Orange Flag Music 2023

Melissa Carper – Ramblin’ Soul

Melissa Carper - Ramblin' Soul album cover

Het album Daddy’s Country Gold uit 2021 van Melissa Carper werd alom geprezen door muziek critici. Ik heb het album niet van een recensie voorzien, omdat ik er vrij weinig affiniteit mee had. Toen ik nieuwe album Ramblin’ Soul zag verschijnen werd ik toch nieuwsgierig. Dit keer met succes, want deze plaat is één van mijn favoriete platen van de maand.

Dat komt met name omdat Melissa Carper één en al authenticiteit uitstraalt. Kijk alleen al naar de album cover van Ramblin’ Soul en je weet dat dit traditionele country muziek gaat zijn. Tijdens het luisteren doet dit album dan ook alles goed en verrassend genoeg kan ik dit album veel beter hebben dan Daddy’s Country Gold. Heeft denk iets met smaak te maken.

Melissa Carper laat op Ramblin’ Soul een mooie diversiteit aan songteksten horen. Het ene moment zingt ze over haar favoriete auto, terwijl het andere moment ze over ondergoed mijmert. Maar ze kan ook heel serieus zijn op een nummer als Ain’t A Day Goes By. Ze schreef dit nummer in 2014 toen ze haar vader, moeder, broer en hondje verloor. Het rouwen van deze verliezen zorgde voor inspiratie en dat heeft ze heel goed weten om te zetten in dit liedje.

Hoe de muziek geproduceerd is op Ramblin’ Soul hoor je tegenwoordig niet vaak meer. Het klinkt allemaal heel clean, ouderwets en traditioneel. Er wordt dan ook veel gebruik gemaakt van traditionele instrumentatie zoals fiddles, pedal steels, akoestische gitaren, drums en blazers. Dit is een album dat makkelijk uitgebracht had kunnen worden in de jaren 60 van vorige eeuw. En het had uitstekend in de charts gedaan.

Dat scoren in de huidige nationale charts gaat natuurlijk met Ramblin’ Soul niet gebeuren. Wat dat betreft is de muziek niche en zoals gezegd hoor je het bijna niet meer. Dat is jammer want Melissa Carper levert een knappe plaat af en mag vind ik door velen country liefhebbers gehoord worden. De liedjes zijn stuk voor stuk aantrekkelijk en er worden interessante samenwerkingen aangegaan met andere country artiesten zoals Brennen Leigh en bandmate Gina Gallina.

Deze nieuwe plaat heeft mij wel gegrepen en ik blijf er maar naar luisteren. Daddy’s Country Gold had deze magie niet, maar dit keer valt het kwartje goed. Dit soort traditionele country artiesten mogen er van mij best meer zijn, want deze platen zoals Ramblin’ Soul zijn een soort van de fundamenten van country muziek en aanverwante genres. Interessant plaatje dus met een lange houdbaarheidsdatum.

Uitgebracht door Mae Music / Thirty Tigers

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment