Logo Orange Flag Music 2023

The White Buffalo – Year of the Dark Horse

The White Buffalo - Year of the Dark Horse album cover

The White Buffalo aka singer songwriter Jake Smith noemt zijn nieuwe plaat genre verleggend. Daarmee zal hij waarschijnlijk bedoel dat dit soort muziek nog nooit eerder is gemaakt en moeilijk in een hokje is te stoppen. Juist, gedurfde uitspraken altijd van musici. Heeft Jake Smith gelijk om Year of the Dark Horse uniek en genre verleggend te noemen?

Moeilijk om deze vraag te beantwoorden. Wat mij wel duidelijk wordt is dat er ontzettend veel gebeurt op Year of the Dark Horse. De muziek van The White Buffalo staat bekend om het rauwe geluid dat neigt naar Americana. Deze plaat bewandelt diverse genres zoals rock, folk en synthpop. In ieder geval heeft Jake Smith z’n creativiteit met deze plaat de vrije loop gelaten. 

Bij vorige album On the Widow’s Walk uit 2020 zat producer Dave Cobb achter de knoppen. Dit keer heeft The White Buffalo voor een iets ander foefje gekozen en bekende Nashville producer Jay Joyce bij het project betrokken. Jay Joyce werkt alleen maar met de grote musici van Music City en daar mag The White Buffalo inmiddels toch ook wel aan worden toegevoegd.

Desalniettemin is de productie op Year of the Dark Horse top-notch en geweldig gedaan. Er gebeurt zoals gezegd van alles en je blijft tot de laatste noot boeiend luisteren. Dit mag toch wel benoemd worden als één van de meest avontuurlijke platen van 2022. The White Buffalo en Jay Joyce hebben zich in ieder geval niet ingehouden door veel laagjes in de muziek te brengen.

Omdat Jay Joyce als producer betrokken is bij Year of the Dark Horse zijn er genoeg toegankelijke nummers te vinden. Nummers waarbij je gelijk denkt, dit klinkt heel lekker. Dat is waar The White Buffalo trouwens altijd al goed in is geweest, maar op deze plaat wordt het maar nog eens benadrukt. En dat rauwe randje van Jake Smith’s stemgeluid, heerlijk.

Ik ben best tevreden met Year of the Dark Horse en The White Buffalo weet een prima gedreven indruk te maken. Het klinkt allemaal lekker in het gehoor, uitnodigend en zonder meer avontuurlijk. Wat dat betreft is deze plaat helemaal anders dan andere Buffalo platen. Dit is geen half werk en je merkt dat er urenlang, zelfs dagenlang, geschaafd is om alles tot in de perfectie op plaat te krijgen. Interessant, wat is dit nu precies voor muziek? Ik houd het op veilige Americana, maar oordeel gerust zelf. Vervelen zul je je er absoluut niet mee doen.

Uitgebracht door Snakefarm Records

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment