Logo Orange Flag Music 2023

Michael Johnathon – The Painter

Michael Johnathon - The Painter album cover

Michael Johnathon houdt zich bezig met van alles en nog wat. Zo is hij een muziekartiest, auteur, toneelschrijver, schilder, componist en radio dj. Hij handelt deze verschillende disciplines makkelijk af en is wat dat betreft een multi-talent. Maar het gaat hier uiteindelijk om de muziek en begin dit jaar heeft hij een nieuw album uitgebracht genaamd The Painter. Zoals de album cover al doet vermoeden een ode aan Vincent van Gogh.

The Painter is een album opgenomen midden in de pandemie. Michael Johnathon kreeg zo als veel artiesten genoeg tijd om handen om creativiteit te ontplooien. Van al die vrije tijd maakte hij dus ook dankbaar gebruik. Hij verdiepte zich in schilders zoals Monet, Gaughan en zijn focus kwam uiteindelijk op Vincent van Gogh te liggen. Hij schilderde er op los en terwijl hij de kwast los liet schreef hij de nummers voor The Painter.

The Painter is een album geworden over kunst, muziek, liefde en familie. Dit breed palet aan onderwerpen wordt samengevoegd in het nummer The Statement. Een indringende track waar Michael Johnathon uitspraak doet dat we meer lief moeten hebben dan haat. Een boodschap die we zeker vandaag de dag als aardbewoners goed kunnen gebruiken.

The Painter is muzikaal gezien een echt folk plaat geworden. De inkleuring wordt gedaan met veelal akoestische gitaren en hier en daar piano klanken. Michael Johnathon stem is heel theatraal en soms van groteske proporties. Je merkt aan zijn stem dat hij veel betrokken is bij theater producties. Dat is niet nadelig bedoeld, want ik vind het eigenlijk wel wat hebben. Het wordt nergens storend.

Op The Painter staan ook wat covers. De eerste die opvalt is natuurlijk Make You Feel My Love van Bob Dylan. Prima uitgevoerd en weinig aan toe te voegen. Daarnaast is afsluiter Vincent (Starry, Starry Night) van Don McLean, Cats in the Cradle van Harry Chapin en is Blue Moon een klassiek nummer uit de jaren 30 van vorige eeuw. Het wordt afgewisseld met originele stukken van Johnathon zoals het zwoele titelnummer The Painter en het dreigende Americana-achtige Othello. Een prima wisselwerking wat mij betreft.

Michael Johnathon heeft van The Painter een prachtig en schilderachtig werkstuk gemaakt. De nummers klinken professioneel en er is duidelijk op verfijnde details gelet. De productie van deze plaat klinkt uitstekend en er is genoeg aandacht en liefde aan dit project gegeven. Johnathon is op veel disciplines actief, maar dat gaat in ieder geval op The Painter niet ten koste van de kwaliteit. Dit is mooi vormgegeven muzikale folk-kunst met een van de bekendste schilders Vincent van Gogh als centraal punt. Wat wil je nog meer? (PoetMan Records)

Interviews
Reporter EuroAmericanaChart
Advertentie
MuziekMuziek
Showtime
Favorieten van het moment